Nepravilnosti na 6 odsto biračkih mesta do 13 časova

Procenat uočenih nepravilnosti na biračkim mestima do 13 časova iznosi 6 odsto.

Do 13 časova zabeleženi su i pojedinačni incidenti koji su se desili van biračkih mesta. U pitanju su slučajevi grupnog dovođenja birača na glasanje i vođenje evidencije birača ispred biračkih mesta od strane nepoznatih osoba a sve se dešavalo u koordinaciji sa članovima biračkih odbora.

Do 13 časova na glasanje za odbornike za Skupštine grada Beograda je izašlo ukupno 23,2 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je CRTA posmatračka misija. Statistička greška je iznosila +/- 0,3 posto.

CRTA posmatračka misija praćenje beogradskih izbora zasniva na statističkim principima kao efikasanom metodu za sistematsko posmatranje procesa tokom izbornog dana. Koristi se metodologija paralelnog prebrojavanja glasova (PPG) koja omogućava procenu celokupnog procesa glasanja na dan izbora – otvaranje biračkih mesta, glasanje i prebrojavanje glasova – na nepristrasan i sistematičan način. PPG se koristi na slučajnom reprezentativnom uzorku biračkih mesta što znači da se tako da se dobijeni rezultati mogu primeniti na celu teritoriju.

CRTA je članica Globalne i  Evropske mreže organizacija koje se bave posmatranjem izbora – GNDEM i ENEMO.

Sledeće obraćanje javnosti CRTA posmatračke misije biće u 18 časova. Konferencije možete pratiti uživo na sajtu CRTA.rs ili na Facebook stranici CRTArs.