Crta poželela dobrodošlicu petoj generaciji Akademije demokratije

U okviru završnog događaja četvrte generacije Akademije demokratije, Crta je poželela dobrodošlicu ujedno i novoj generaciji mladih aktivista, koji će kroz šest meseci učiti veštine političke borbe i aktivizma,  kako bi stvorili promene za koje se zalažu.

Ovom prilikom je organizovana i onlajn debata na temu ‘’Osvajanje demokratije – ulica ili institucije’’, na kojoj je kao počasni govornik učestvovao profesor Florian Biber sa univerziteta u Gracu i koordinator Savetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG), i tri polaznika prošlogodišnje generacije Akademije: Sofija Popović, Aleksa Petković i Nikola Ristić.

Profesor Biber je u svom uvodnom predavanju predstavio načine na koje mladi mogu odbraniti demokratiju, a nakon predavanja je usledila panel diskusija sa polaznicima četvrte i pete generacije. Akademci su imali mogućnost da zajedno sa profesorom debatuju i izraze svoje mišljenje o tome koji su to najbolji načini za pokretanje mladih, kao i da li mlađe generacije više veruju institucijama ili izlaz vide na ulicama.

Već petu godinu za redom, Crta organizuje ovaj edukativni program uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji. Peta generacija Akademije pohađaće dvosemestralni onlajn program prilagođen novonastaloj situaciji usled pandemije korona virusa. Ukupno 24 polaznika i polaznica imaće priliku da steknu znanja o građanskom aktivizmu, političkoj sceni Srbije, da usavrše veštine debatovanja, da čuju različita razmišljanja o globalnim problemima i načine na koje mogu sprovesti konkretna rešenja u svojim lokalnim sredinama.