Crta planira da posmatra referendum u nedelju

Crta referendum 2022 Crta referendum 2022

Posmatračka misije Crte planira da prati proces glasanja na referendumu povodom izmena Ustava Republike Srbije u delu o pravosuđu u nedelju 16. januara, ali konačna odluka zavisiće od epidemiološke situacije.

Više od 800 posmatrača treba da prati dan referenduma kako na glasačkim mestima tako i dešavanja van glasačkih mesta. Posmatrači će biti prisutni i u Republičkoj izbornoj komisiji i pratiti njen rad.

Crta planira da na dan referenduma ima posmatrače na 300 glasačkih mesta raspoređenih na osnovu reprezentativnog i slučajnog uzorka širom zemlje. Posmatrači će biti prisutni na glasačkim mestima od početka priprema za njihovo otvaranje od 6 časova ujutru, pa sve dok članovi glasačkih odbora ne objave rezultate glasanja, čime bi se obezbedio sveobuhvatan uvid u proces glasanja i dešavanja na glasačkim mestima. 

Da podsetimo, Posmatračka misije Crte je u četvrtak 5. januara uputila  poziv Vladi Republike Srbije, Kriznom štabu za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 i Republičkoj izbornoj komisiji da se hitno i nedvosmisleno izjasne o uslovima i merama za održavanje referenduma 16. januara, s obzirom na drastičan porast broja zaraženih koji se evidentira poslednjih dana i na odgovornost koju Crta ima prema građanima koji bi trebalo da posmatraju glasanje. Dok je RIK izdao Uputstvo za sprovođenje glasanja na referendumu u uslovima epidemije, Krizni štab i Vlada se još nisu izjasnili.