Crta o funkcionerskoj kampanji i zastupljenosti u medijima

Tamara Branković i Vujo Ilić, gostujući na televiziji N1, predstavili su nalaze Crtinog Izveštaja dugoročnih posmatrača  i istakli da Crta još uvek nije dobila odgovor od Agencije za borbu protiv korupcije, kojoj su podneli prijavu protiv Srpske napredne stranke zbog predizbornog spota snimljenog u KBC Zvezdara – koji je bio kovid bolnica, a u kojem se u ulozi lekara pojavljuje direktorka te ustanove i izgovara promotivnu poruku.

Branković je objasnila da uprkos preporukama međunarodnih organizacija da se pandemija koronavirusa i mere koje su države preduzele ne koriste u kampanjama, jer se to može smatrati zuloupotrebom javnih resursa u stranačke svrhe, Srpska napredna stranka je odmah posle vanrednog stanja objavila promotivne spotove i epidemiju virusa počela da koristi u kampanji.

Kada je reč o izveštavanju medija, iako smanjen, i dalje je prisutan dizbalans u korist SNS na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Ilić ističe da je pre početka kampanje bio snažan dizbalans, za koji kaže da je bio konstanta, a da je 70 do 80 odsto vremena bilo posvećeno akterima iz vladajućih stranaka. Tokom vanrednog stanja i dolaskom epidemije, vladajuća stranka „dotiče plafon“ i zauzima 90 do 95 odsto posmatranog televizijskog vremena.

„Nekoliko nedelja pre epidemije liste koje su opozicione počele su da dobijaju malo više prostora, ali su neprimetni oni koji bojkotuju izbore. Kada je nastavljena kampanja dolazi do uravnotežavanja. Mnogo više vremena se daje listama koje učestvuju na izborima, ali je dizbalans i dalje izražen. Sada je oko 60 posto u korist vladajuće većine“, rekao je Ilić.

Celo gostovanje dostupno je na sledećem linku https://www.youtube.com/watch?v=PRBs5360470