Crta – istraživanje javnog mnjenja

Crta od 2020. godine samostalno i za svoje potrebe sprovodi povremena istraživanja stavova građana Srbije o najvažnijim društvenim i političkim temama. Rezultate prethodnih istraživanja možete naći na ovom linku.

 

Crta će sprovoditi istraživanje javnog mnjenja u periodu od 21. do 26. novembra 2023. godine.

 

Kako biramo ispitanike?

Istraživanja se sprovode u formi intervjua licem u lice, ili putem telefona. Za istraživanje putem mobilnog telefona, uzorak brojeva koji se pozivaju je nasumično generisan. To znači da se ne koriste postojeće baze korisnika mobilnih telefona, već operateri pozivaju samo brojeve koji su nasumično izabrani iz svih mogućih kombinacija šestocifrenih i sedmocifrenih brojeva sa ekstenzijama mobilnih brojeva. 

Pre samog poziva operatera, brojevima koji su nasumično izabrani šalje se SMS poruka sledeće sadržine: „Poštovani, računar je nasumično odabrao Vaš broj za učešće u anonimnom i  dobrovoljnom istraživanju. Krajem nedelje pozvaće Vas anketar udruženja CRTA“. Korisnici brojeva koji su na bilo koji način izrazili neslaganje sa daljom komunikacijom odmah se uklanjaju iz baze i više se ne pozivaju.

Kad pozivamo ispitanike? 

Pozivi se obavljaju svaki dan, u periodu od 9 do 21. Pozive obavljaju obučeni operateri, sa iskustvom u telefonskom anketiranju, koji su prošli obuku koja je uključivala i testiranje poziva i anketiranje.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi istraživanja ili komentare vezane za rad operatera, možete da nam se obratite na e-mail: [email protected]

Istraživački tim Crte