Obeležavamo Globalnu nedelju otvorenosti zakonodavnog postupka u Srbiji

Od 12. do 18. septembra širom sveta se obeležava Nedelja otvorenosti zakonodavnog postupka.

Globalna nedelja otvorenosti zakonodavnog postupka obeležava se treću godinu za redom sa ciljem da se ukaže na važnost otvorenog i participativnog procesa donošenja odluka i zakona. To je prilika da se ukaže i na važnost saradnje parlamenata, vlada i civilnog društva u kreiranju i primeni principa otvorenosti. Takođe, to je i prilika da se predstave primeri dobre prakse u ovoj oblasti iz celog sveta.

U sklopu obeležavanja Globalne nedelje otvorenosti zakonodavnog postupka  u okviru naše inicijative Otvoreni parlament organizujemo seriju aktivnosti kojima želimo da skrenemo pažnju i ukažemo na važnost otvorenih i transparentnih institucija, pre svega Parlamenta kao tela koje je izabrano od strane građana i koje zauzima centralno mesto u svakoj demokratiji.

 

Kalendar aktivnosti:

 

  • 12. septembar

 

Kampanja na društvenim mrežama – predstavljanje “Indeksa otvorenosti parlamenata – Srbija i region 2016”

 

Kampanju možete pratiti na Otvoreni parlament društvenim mrežama Twitter i Facebook.

Kako bi utvrdili da li su i u kojoj meri parlamenti napravili napredak u pogledu transparentnosti i otvorenosti svoga rada u periodu od godinu dana, u okviru inicijative Otvoreni parlament sproveli smo  istraživanje o stepenu otvorenosti parlamenata u regionu “Indeks otvorenosti parlamenata 2016. – Srbija i region”.

Istraživanje je zasnovano na proveri primene kriterijuma o otvorenosti parlamenata sadržanih u međunarodnoj Deklaraciji o otvorenosti parlamenata. Deklaracija o otvorenosti parlamenata predstavlja poziv organizacija civilnog društva koje vrše monitoring rada parlamenata, državnim parlamentima, entitetskim i transnacionalnim zakonodavnim telima da se obavežu na otvorenost i omogućavanje učestvovanja građana u radu parlamenta.

 

  • 14. septembar

 

Tweet Talks “Demokratija, parlament i građani”

 

Jedna od aktivnosti jeste i Tweet Talks, kojim želimo da animiramo širu zajednicu, uključujući građane, narodne poslanike i ostale donosioce odluka da nam se priključe na društvenoj mreži Twitter i kroz jednočasovnu diskusiju pokušamo da zajedno dođemo do odgovora o tome šta za njih znači aktivizam i odgovornost, kao i koji su najbolji načini za komunikaciju građana i poslanika i na koji način je moguće unaprediti postojeće mehanizme.

 Pridružite nam se u sredu, 14. septembra od 19h do 20h na Twitteru kanalu Otvorenog parlamenta O_Parlament.

 

  •  16. septembar

 

Radionica “Upoznajmo skupštinu”

 

Radionica “Upoznajmo skupštinu” namenjena je učenicima četvrtog razreda osnovnih škola. U saradnji sa osnovnom školom “Laza Kostić” realizovaćemo radionice za najmanje 120 učenika. Tokom interaktivnih radionica sa učenicima ćemo razgovarati o ulogama Parlamenta, narodnim poslanicima i njihovim obavezama. Kroz kviz, razgovor i mini simulaciju usvajanja zakona, učenici će unaprediti svoje znanje o funkcionisanju Parlamenta Republike Srbije.