Zakon o sprečavanju korupcije ne rešava probleme korupcije u izbornom procesu

Zakon o sprečavanju korupcije, koji je danas usvojen, ne omogućava suzbijanje zloupotrebe javnih resursa i funkcionerske kampanje čime je propuštena još jedna prilika da se popravi zakonski okvir za sprovođenje izbora u Srbiji, ocenjuje organizacija CRTA.

CRTA upozorava da izostanak sistemskog i celovitog bavljenja izbornim uslovima doprinosi daljem urušavanju kvaliteta izbornog procesa.

Novi zakon umesto preciznijeg definisanja pojma javnih resursa i adekvatnih sankcija za njihovu zloupotrebu prepisuje postojeće, neadekvatno, zakonsko rešenje. Danas usvojenim zakonom ne rešava se problem zloupotrebe skupova javnih organa i institucija u cilju promocije kandidata tokom predizborne kampanje. Takođe, Zakon o sprečavanju korupcije ne rešava se problem obilnog trošenja budžetskih i drugih javnih sredstava tokom trajanja kampanje, kao što su vanredne isplate plata, penzija, socijalnih davanja, bespovratne pomoći, kao i otpisi različitih dugova. Osim toga, postupanje Agencije za borbu protiv korupcije tokom izborne kampanje neće biti efikasnije jer rokovi za postupanje po prijavama građana ostaju predugački za potrebe efektivnog suzbijanja korupcije u predizbornoj kampanji. Dodatno zabrinjavaju i nova pravila izbora rukovodstva Agencije kojima će njena nezavisnost od političkog uticaja biti značajno ugrožena.

Ovo su samo neki od uočenih nedostataka novog zakona, a sažetak Zakona o sprečavanju korupcije je dostupan na sajtu Otvorenog parlamenta. CRTA je na osnovu nalaza višegodišnjeg posmatranja izbora na različitim nivoima razvila 60 preporukakoje mogu da doprinesu boljim izbornim uslovima u Srbiji.