Vlada u odbrani funkcionerske kampanje

Odlukom da ne prihvati amandman koji su, na inicijativu Crte, a u cilju sprečavanja funkcionerske kampanje, poslanici Narodne skupštine podneli na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, Vlada Republike Srbije pokazuje da nije zainteresovana za suštinsko unapređenje izbornih uslova.

U obrazloženju odluke Vlada je stala u odbranu prakse funkcionerske kampanje tako što je praktično poistovetila funkcionere s institucijama kojim rukovode, pa je, u skladu s tim, stavila znak jednakosti i između funkcionerske kampanje i obaveze državnih organa da javnosti predstavljaju rezultate svoga rada.

Vlada se oglušila o zaključak OEBS/ODIHR dat posle posmatranja predsedničkih izbora 2017. godine, koji jasno kaže da su “pojačane aktivnosti državnih zvaničnika u okviru mnogobrojnih društvenih projekata, pogotovo u završnici kampanje, pred same izbore, postavile pitanje njihove neutralnosti i doprinele nejasnom razgraničenju između državnih dužnosti i aktivnosti unutar kampanje, što je u suprotnosti s opredeljenjima OEBS-a i primerima najbolje međunarodne prakse”.

Predlogom amandmana koji je sačinio pravni tim Crte ne bi bilo ukinuto pravo državnim organima da predstavljaju svoj rad, već bi se uvela zabrana licima koja imaju status javnog funkcionera da tokom predizborne kampanje učestvuju u aktivnostima koje promovišu rad i rezultate organa javne vlasti. Predložena zabrana je ograničena samo na određene kategorije aktivnosti i to: početak izgradnje, rekonstrukcije ili puštanje u upotrebu infrastrukturnih objekata koji su delimično ili u celini finansirani iz javnih sredstava. Rezultate rada državnih organa mogla bi da predstavljaju druga lica koja su zaposlena u njima.

Vlada Srbije odbila je i amandman koji se odnosi na uvođenje roka od 5 dana za postupanje Agencije za borbu protiv korupcije po prijavama građana koje se odnose na prekršaje iz čl.29 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije (funkcionerska kampanja).

Crta poziva narodne poslanike da postupe odgovorno prema javnom interesu i da, uprkos odluci Vlade, glasaju za amandmane koji bi doprineli stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore.