Uprkos nepravilnostima regularnost izbora nije dovedena u pitanje

Na osnovu 100 odsto prikupljenih podataka sa slučajnog i reprezentativnog uzorka od 450 biračkih mesta, ukupan procenat glasača koji su glasali na parlamentarnim izborima iznosi 56,7% (greška 1,1%) dok je procenat nevažećih listića bio 3,2% (greška 0,4%).

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ osvojila je 48,40% glasova uz statističku grešku od 1,22%, lista „Ivica Dačić -SPS-JS Dragan M. Palma“ dobila je 10,77 % glasova (greška 0,56 %), dok je Srpska radikalna stranka dobila 8,05% (greška 0,34%), saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“.

Koalicija okupljena oko Demokratske stranke dobila je 6,18% glasova uz grešku 0,43%, lista „Dosta je bilo“ dobila je 6,09% glasova (greška 0,59%), za Dveri-DSS glasalo je 5,15% glasača (greška 0,35%) dok je lista SDP-SLV-SDS dobila 5,04% glasova sa greškom 0,30%.

Na osnovu 100 odsto prikupljenih podataka sa slučajnog i reprezentativnog uzorka od 450 biračkih mesta, ukupan procenat glasača koji su glasali na parlamentarnim izborima iznosi 56,7% (greška 1,1%) dok je procenat nevažećih listića bio 3,2% (greška 0,4%).

CRTA posmatračka misija „Građani na straži“ smatra da je izborni dan sproveden uglavnom u skladu sa zakonom. Primećene nepravilnosti, iako široko rasprostranjene, nisu toliko velike da bi se moglo govoriti o značajnijem uticaju na regularnost izbornog procesa. Dok sa druge strane, usled činjenice da su dve partije na samoj ivici cenzusa, broj zabeleženih nepravilnosti može uticati na to da li će jedna ili obe partije imati svoje predstavnike u parlamentu.

„Procenat mesta oko 4% na kojima su uočene grube nepravilnosti je prilično veliki i to je zabrinjavajuća informacija“, rekao je šef posmatračke misije Raša Nedeljkov.

Izborni dan u Srbiji je obeležen opštom atmosferom nepoverenja građana u izborni proces, o čemu svedoči veliki broj utisaka i komentara građana koji je upućen ka posmatračkoj misiji, ali i podeljen putem društvenih mreža.

Otvaranje biračkih mesta za glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji prošlo je uglavnom u skladu sa propisanim procedurama dok su na nekoliko mesta zabeležene nepravilnosti: kašnjenje sa otvaranjem, kontrolni listić nije ubačen u glasačku kutiju, problemi u raspodeli dužnosti članova biračkih odbora na biračkom mestu.

Međutim, tokom dana je zabeležen niz incidenata, propusta i neregularnosti koje ukazuju na ozbiljno nepoštovanje principa neotuđivosti glasačkog prava, kao i u domenu identifikacije birača i poštovanja principa „jedan birač – jedan glas“. Na 10 odsto biračkih mesta u Srbiji, identifikovani su pojedinačni slučajevi da je biračima dozvoljeno da glasaju umesto nekog drugog.

Na 20 odsto biračkih mesta birači su tvrdili da su se pre dolaska na biračko mesto uverili da su upisani u birački spisak (uvidom u elektronsku bazu na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave). Međutim, njihovo ime se nije nalazilo u izvodu iz biračkog spiska na samom biračkom mestu. CRTA posmatračka misija „Građani na straži“ ističe da je i pored velikog broja biračkih mesta na kojima je uočena ovakva pojava, broj glasača koji nisu glasali prilično mali i iznosi 0,32 odsto.

Primećeno je, takođe, postojanje „problematičnih“ biračkih mesta, na kojima su se učestalo dešavali slučajevi kršenja izbornih propisa, ali njihova zastupljenost u uzorku nije dovoljno velika da bismo mogli govoriti o trendu.

Van biračkog mesta glasalo je 1,9 odsto glasača dok je samo 41% biračkih mesta bio dostupan osobama sa invaliditetom što je, prema oceni posmatračke misije, mali procenat imajući u vidu broj osoba sa invaliditetom.

Jučerašnji izborni dan upućuje na potrebu da se pristupi ozbiljnoj analizi i reviziji izbornih pravila i propisa – zakonodavnog i institucionalnog okvira, kako bi se u narednim izbornim ciklusima vratilo poverenje građana u izborni proces, ali i unapredio sam kvalitet izbornog procesa.

Preuzmite dokument