Ulična akcija u Beogradu: Gde nas sve nadziru?

Povodom Nedelje prava javnosti da zna, CRTA je organiziovala uličnu akciju „Gde nas sve nadziru?“, kojom je podstakla građane da pitaju nadležnu instituciju (MUP) da li je uvođenjem sistema automatskog prepoznavanja identiteta ugrožena privatnost građana. U okviru kampanje Srbija do informacija ulična akcija je održana na Trgu Republike u Beogradu.

 

Uvedena je tehnologija automatskog prepoznavanja identiteta građana i video nazdor je već postavljen po gradu. Koje lokacije su pokrivene sistemom za prepoznavanje identiteta, koliko je finansijskih sredstava izdvojeno za opremu video nadzora, na koji način se nadzor pokazao svrsishodnim – neka su od pitanja koja postavljamo. Po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, građani imaju pravo da traže i dobiju odgovore na njih od nadležnih institucija.

 

Cilj kampanje „Srbija do Informacija” je da istakne važnost prava javnosti da zna informacije u vezi sa radom organa javne vlasti. Do sada su u okviru kampanje mobilisani građani Valjeva, Kragujevca, Užica, Sombora, Prijepolja, Smedereva i drugih gradova.

 

Detalje o uličnoj akciji pogledajte ovde.