Poslanici – glasačka mašinerija ili kontrolori vlasti

Dobra rešenja iz sadašnjeg poslovnika Narodne skupštine treba dosledno primenjivati, a određene delove u budućnosti unaprediti, zaključci su panel diskusije „Poslanici – glasačka mašinerija ili kontrolori vlasti“, održane u Pres centru UNS-a u okviru „Nedelje parlamentarizma“.

Na panelu u organizaciji Centra za istarživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) učestvovali su poslanica SNS-a Aleksandra Tomić, predsednik poslaničke grupe DS-a Goran Ćirić, asistentkinja na Fakultetu političkih nauka Jelena Lončar i skupštinski izveštač televizije N1 Jovana Štetin.

Asistentkinja sa FPN-a Jelena Lončar ocenjuje da je opravdan stav polovine građana, koji prema istraživanju CRTE, smatraju da Narodna skupština neefikasno kontroliše rad Vlade.

„Urušavanjem dostojanstva parlamenta najviše doprinosi Narodna skupština nepoštovanjem svojih pravila i procedura“, kaže Lončar.

Poslanica SNS-a Aleksandra Tomić, međutim, kaže da lošoj slici o skupštini doprinosi izveštavanje medija, a kao primer navodi medijsku kampanju protiv edukacije poslanika koja je organizovana u julu u Aranđelovcu. Ona je, takođe, kao predsednica Odbora za finansija, najavila da će Zakon o završnom računu biti donet sledeće godine, nakon 14 godina nedonošenja ovog akta.

Na pitanja zbog čega u plenumu nisu razmatrani izveštaji nezavisnih institucija, Tomić kaže da za to nije bilo dovoljno vremena.

„Mi smo u redovnom zasedanjima toliko bili prebukirani zakonima da nismo bili u mogućnosti o tome da raspravljamo“, kaže Tomić.

Poslanik DS-a Goran Ćirić ipak smatra da je vremena moglo da bude dovoljno, s obzirom na to da skupština nije radila mesec i po dana. On dodaje da se urušavanje dostojanstva parlamenta dešava planski još od devedesetih. Kaže da posebno treba da zabrinjava nespremnost da se čuje drugo mišljenje i da se na njega često reaguje uvredama i ličnim napadima.

„Sada imate taj odnos strahopoštovanja prema predstavnicima vlade. To se neće promeniti ako ne dođe do promene izbornog sistema“, zaključuje Ćirić.

Novinarka Jovana Štetin kaže da se najkonstruktivnije rasprave vode u skupštinskim odborima gde se može videti vršenje kontrolne funkcije parlamenta. Ipak ona smatra da bi se takva rasprava morala voditi i u plenumu.

„Gde su narodni poslanici da svaki dan kažu – vaša Vlada nije dostavila izveštaj o trošenju budžetskih sredstava,“ dodaje Štetin.

Ona takođe primećuje da mediji jesu u jednoj meri odgovorni za mišljenje javnosti, ali da su to uglavnom tabloidi koji se u određenim situacijama ponašaju kao produžena ruka vlasti.

Zaključak panela je, takođe, i to da je neophodna edukacija poslanika kako bi se upoznali sa svim mehanizmima pomoću kojih mogu da kontrolišu rad izvršne vlasti, dok Jelena Lončar skreće pažnju da čak postoje i poslanici koji ne znaju šta su poslanička pitanja.