Najvažnije promene izbornih zakona

Poslanici Narodne skupštine usvojili su više zakonskih predloga kojima se reguliše sprovođenje izbornog procesa. Ove izmene usvojene su pred samo raspisivanje izborne kampanje i samo dva meseca pre izbornog dana  koji je najavljen za 3. april 2022. godine.

Promenjeno je ukupno pet zakona:

  • Zakon o izboru narodnih poslanika
  • Zakon o izboru predsednika republike
  • Zakon o finansiranju političkih aktivnosti 
  • Zakon o lokalnim izborima
  • Zakon o sprečavanju korupcije 

Iako je prvobitno predloženo da jedan birač svojim potpisom može da podrži više izbornih lista, to je amandmanima izmenjeno, tako da ostaje dosadašnje rešenje prema kojem jedan birač može da podrži kandidaturu samo jedne izborne liste.

Takođe, odustalo se od predloga da se redosled kandidata na listi za izbor predsednika Republike utvrđuje po redosledu predaja kandidatura, tako da je će se i na predstojećim predsedničkim izborima redosled određivati žrebom.

Najveća izmena podrazumeva uvođenje srednjeg nivoa izborne administracije u sprovođenju izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike, čime se samo nekoliko meseci pre održavanja redovnih predsedničkih i najavljenih vanrednih parlamentarnih izbora menja višedecenijska praksa. Posebno je problematično i to što je ovim izmenama uvedena nova praksa, a to je da birači više nemaju pravo da podnose prigovore na sve nepravilnosti koje uoče na svojim biračkim mestima, već samo ako je njima lično uskraćeno biračko pravo. 

Crta je i u fazi javne rasprave uputila komentare na nacrte zakona a kada su predlozi zakona stigli u Narodnu skupštinu, Crta je poslala narodnim poslanicima set amandmana u cilju jačanja demokratskog karaktera izbora.  

Šta je sve promenjeno u zakonima, možete pročitati u dokumentu u nastavku teksta.

Najvaznije-izmene-izbornih-zakona