Minimalni standardi ispunjeni, demokratija ugrožena

Parlamentarni izbori 2020. su po kvalitetu i izbornog dana i, u još većoj meri, celokupnog izbornog procesa najlošiji izbori koje je Crta do sada posmatrala – zaključak je Posmatračke misije Crte, koja je izborni dan posmatrala na reprezentativnom i slučajnom uzorku od 500 biračkih mesta, koji omogućava izveštavanje o poštovanju zakona na svim biračkim mestima.

Na osnovu preliminarne analize izbornog dana procenat biračkih mesta na kojima su zabeležene nepravilnosti i incidenti kreće se u rasponu od 8 do 10 odsto, što je dvostruko više nego na izborima 2016. i 2017. godine.

Uzimajući u obzir tip nepravilnosti i njihovu rasprostranjenost po celoj zemlji, Crta procenjuje da su one pre svega uticale na procenat izlaznosti, koja bi, bez njihovog uticaja, bila manja za oko 4 procentna poena.

Iako ovi izbori ispunjavaju minimalne demokratske standarde, oni ugrožavaju kvalitet demokratije u Srbiji. Uložen je veliki trud da se stvori privid demokratskih izbora kroz smanjenje izbornog cenzusa ili broja registrovanih birača, ali nakon ovakvih izbora možemo očekivati samo da će sledeći biti još lošiji”, izjavio je Raša Nedeljkov, šef posmatračke misije Crte.

Na tri nivoa posmatranja izbora, na biračkom mestu, ispred biračkog mesta i pri glasanju od kuće, naši posmatrači su zabeležili kršenja pravila kao što su: narušavanje tajnosti glasanja, vođenje paralelnih evidencija birača, pritisaka na birače, kupovine glasova, glasanja bez dokumenata i provera UV lampom itd. Zabeležena su tri slučaja korupcije u izbornom procesu, poznate kao “bugarski voz”, koje je Crta prijavila policiji. Na dva biračka mesta, na kojima su bili prisutni posmatrači Crte, zabeleženi su i fizički incidenti. Zabeleženi su i slučajevi da birači nisu mogli da glasaju, jer nisu bili upisani u birački spisak.

Izborna kampanja, koja je prethodila ovakvom izbornom danu, obeležena je velikim promena ključnih pravila igre u toku izbornog procesa, neravnopravnošću izbornih učesnika, intenzivnom funkcionerskom kampanjom na svim nivoima, zloupotrebom javnih resursa, kao i inertnošću institucija koje treba da štite integritet izbornog procesa.

Crta će u narednim danima raditi na daljoj analizi i podnositi prijave nadležnim institucijama za sve nepravilnosti koje utiču na izborni proces. Konačnu ocenu izbornog procesa Crta će objaviti u finalnom izveštaju.

Cela konferencija dostupna je na sledećem linku: