Izbori – osma nedelja čekanja parlamentarnih rezultata

crta izbori 2022 aktuelno crta izbori 2022 aktuelno

Posle gotovo punih osam nedelja od izbornog dana, još nije počelo formiranje institucija. Predsednik Srbije trebalo bi da položi zakletvu za novi mandata 31. maja, konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda zakazana je za 11. jun, međutim, još uvek se na zna kad će biti konstituisan novi republički parlament.

Kad bi mogli da budu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora zavisiće od onoga šta se u petak, 27. maja bude dešavalo na biračkom mestu 6 u Bujanovcu (Veliki Trnovac). Tu će, po treći put, biti održano glasanje na izborima za poslanike Narodne skupštine, a prethodna dva su poništena zbog nepravilnosti.

 

Borba za mandat

Na ovom biračkom mestu pravo glasa ima 1.089 birača, a od rezultata zavisi konačni sastav budućeg parlamenta jer postoji mogućnost da jedna manjiska lista (Koalicija Albanaca Doline), koja je trenutno ispod cenzusa, ipak osvoji dovoljno glasova za dobijanje jednog poslaničkog mesta. Samim tim, postoji mogućnost da jedna od stranaka, u ovom slučaju SPS, izgubi jedan mandat.

Prvi put, 3. aprila, na biralište su izašla 254 upisana birača i prema preliminirnim rezultatima RIK-a Koalicija Albanaca Doline tada je ostala ispod cenzusa za nekoliko stotina glasova. Na ponovljenom glasanju, 28. aprila, na biralište je izašlo 697 građana i na njima je Koalicija Albanaca Doline uspela da osvojili dovoljno glasova za osvajanje tog jednog mandata, s tim što je zbog prelaska cenzusa jedan mandat izgubila Socijalistička partija Srbije.  

Nakon žalbenog postupka koji je pokrenuo SPS, glasanje na ovom biračkom mestu je poništeno, a novo zakazano za 27. maj.

Tokom ponovljenog glasanja 29. aprila posmatrača misija Crte zabeležila je veliki broj incidenata koji su ozbiljno narušili regularnost izbora na ovom biračkom mestu.

 

Konačni rezultati

Ukoliko ne bude osporavanja rezultata ponovljenog glasanja u Bujanovcu, opštinska izborna komisija ima rok od 96 sati od zatvaranja biračkog mesta da donose Zbirni izveštaj o rezultatima glasanja na teritoriji opštine Bujanovac. Taj rok ističe 31. maja u 20 sati. 

Nakon toga, Republička izborna komisija takođe ima rok od 96 sati od momenta kad primi Zbirni izveštaj da utvrdi konačne rezultate izbora za narodne poslanike. Taj rok mogao bi da bude između 6. i 8. juna do 20 sati, u zavisnosti od perioda dostavljanja Zbirnog izveštaja putem pošte.

Ovo su krajnji zakonski rokovi, a pošto se radi o ponavljanju glasanja na jednom biračkom mestu sve bi moglo da da bude i brže završeno, što će zavisiti od ažurnosti izborne administracije.

Ukoliko bude prigovora i zahteva za poništavanje glasanja, na konačne rezultate parlamentarnih izbora moraćemo još da sačekamo, a takođe, u tom slučaju, postoji mogućnost da, ako bude velikih nepravilnosti, dođe i do četvrtog glasanja.Od trenutka kad budu proglašeni konačni rezultati počinje da teče rok od 30 dana za održavanje prve, odnosno konstitutivne sednice novog saziva Narodne skupštine.