NAŠE INICIJATIVE

Istinomer forum „Digitalna demokratija – korak bliže ili dalje od donosioca odluka?“

Istinomer i CRTA, uz podršku Friedrich Ebert Fondacije, organizovali su  Istinomer forum „Digitalna demokratija – korak bliže ili dalje od donosioca odluka?“ u Beogradu u prostorijama Impact Hub-a .

 

 

Digitalni aktivizam transformisao je politički prostor u poslednje dve decenije. Pametni telefoni i internet promenili su način na koji se organizuju politički događaji, protesti i pokreti, pomažući da se hiljade novih pristalica mobiliše na različite načine. Sa takvim aktivnostima pojavljuju se i novi oblici digitalnog aktivizma. Tokom protekle decenije ljudi širom sveta postaju sve više svesni i zainteresovani za korišćenje digitalnih tehnologija u borbi za društvene i političke promene.

 

 

Ovom panel diskusijom započeli smo debatu o tome šta se dešava izvan hashtagova i kako novi talas digitalnih aktivista menja društvo. Diskutovali smo takođe i o aktivizmu na društvenim mrežama – koliko smo aktivni online i pasivni offline, kao i o uticaju digitalnog aktivizma na društvene promene.

 

 

Uočili smo potrebu da ubrzamo ovu debatu u vremenu kada su novi digitalni alati ponovo izmenili društveni aktivizam. Smatramo da je od izuzetne važnosti pokrenuti navedena pitanja i u razgovor o njima uključiti što veći broj građana i građanki.

 

Glavno pitanje je: Da li digitalni aktivizam može dovesti do društvenih promena?

 

 

Na panel diskusiji su govorili:

 

  •   Hayk Toroyan, Human Rights Power, Armenia
  •   Slaven Rašković, GONG, Hrvatska
  •   Raša Nedeljkov, CRTA
  •   Marko Živković, stručnjak za digitalne medije i aktivista

 

Moderatorka: Mihaela Šljukić Bandović, novinarka Istinomera

Više o samom forumu možete pogledati ovde.