Finiš kampanje na nejasnoj granici između države i partija

Tri završne nedelje predizborne kampanje protekle su u znaku dodatne relativizacije podele između državnih i partijskih poslova i interesa, kao i pojačanih sumnji na zloupotrebu javnih resursa – konstatuje se u preliminarnom izveštaju Posmatračke misije Crte za period od 24. maja do 14. juna 2020.  

Posmatračka misija Crte je Agenciji za borbu protiv korupcije u navedenom periodu podnela 15 prijava protiv javnih funkcionera i stranaka za zloupotrebe javnih resursa, a Agencija je u dva slučaja utvrdila kršenje zakona.

Funkcionerska kampanja je u samom finišu kampanje u punom jeku. Broj aktivnosti javnih funkcionera utrostručio se u odnosu na dve nedelje kampanje po ukidanju vanrednog stanja, a pet puta je veći nego u periodu pre zaustavljanja izbornih radnji. U 64 odsto zabeleženih aktivnosti politički akteri su učestvovali isključivo u kapacitetu svoje javne funkcije, a jednak procenat se odnosi na njihovo pojavljivanje u dvostrukom (kao javni funkcioneri i članovi stranaka) i čisto stranačkom svojstvu – 18 odsto. Predsednica Vlade i ministri posetili su više od 70 mesta tokom tri nedelje, koristeći to najčešće za slanje poruka o razvoju infrastrukture. 

Pojačano prisustvo javnih funkcionera “na terenu” reflektuje se i u nalazima Crtinog monitoringa medija. Predstavnici vlasti dominiraju u “redovnim” segmentima informativnih programa televizija s nacionalnom pokrivenošću, dok je veće prisustvo opozicije (i one koja učestvuje na izborima i one koja je u bojkotu) zabeleženo uglavnom zahvaljujući izbornim blokovima. 

Posmatračka misija Crte podnela je u ovom periodu Regulatornom telu za elektronske medije pet prijava, ali REM nije pokretao postupke povodom ovih prijava.

Izrazito se intenziviralo i angažovanje političkih aktera u raznovrsnim radnim akcijama. Posmatrači Crte zabeležili su više od 100 aktivnosti kao što je uređenje zelenih površina, igrališta, prostorija mesnih zajednica i domova kulture, nasipanje puteva i sl. 

Zabrinjava mogućnost da je došlo do zloupotrebe podataka o ličnosti korisnika starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, među kojima ima i dece.  Njima je Srpska napredna stranka na kućne adrese slala pisma sa stranačkim obeležjima, sloganom “Za našu decu” i potpisom predsednika Republike Srbije, u kojima se pominju jednokratne pomoći od 4.000 dinara i 100 evra.

Izborni dan dočekujemo s nedoumicama u vezi s promenom broja birača upisanih u Jedinstveni birački spisak. Preliminarno objavljeni podaci pokazuju razliku od 141.284 birača, odnosno 2.1 odsto manje građana s pravom glasa nego na poslednjim izborima održanim 2017, što je najveći zabeleženi pad broja birača od kada postoji Jedinstveni birački spisak. Analiza Crte na osnovu podataka sakupljanih tokom 2019. i 2020. godine pokazuje da je smanjenje ravnomerno raspoređeno po opštinama Srbije, s izuzetkom Medveđe gde je zabeležen pad od skoro 40 odsto. Pošto se takve promene ne mogu jednostavno objasniti prirodnim smanjenjem broja stanovnika, Crta apeluje na državne organe da omoguće uvid u svoj rad i mehanizme ažuriranja biračkog spiska kako bi javnost bila sigurna da nije došlo do ugrožavanja prava birača i integriteta izbornog procesa. 

Rad Republičke izborne komisije ulavnom se odvijao u skladu sa nadležnostima i postojećim pravnim okvirom, uz pojačanu edukativno-informativnu aktivnost u odnosu na prethodne godine.

Izveštaj se nalazi na ovom link-u.