Do 10 časova na glasanje izašlo 10 odsto građana

Beograd, 2. april 2017. – Do 10 časova na glasanje za predsedničke izbore je izašlo ukupno 10 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“. Statistička greška je iznosila +/- 0,5 odsto. U poređenju sa izlaznošću do 10 časova na prošlogodišnjim parlamentranim izborima to je za 0,6 odsto veća izlaznost.

Posmatrači, koji su raspoređeni na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka, javljaju da proces glasanja prolazi bez većih problema.

Na nekoliko biračkih mesta su zabeležene nepravilnosti tokom procesa glasanja koje se odnose na glasanje bez ličnih dokumenata kao i nekorišćenje nevidljivog spreja. Na dva odsto biračkih mesta zabeležena je kampanja u krugu manjem od 50 metera od biračkog mesta.

Nepravilnosti koje su do sada zabeležene su samo pojedinačni, izolovani slučajevi i nisu širih razmera pa se ne mogu smatrati trendom.

Naš mobilni tim je zabeležio slučaj u Temerinu ispred biračkog mesta koji potencijalno ukazuje na kupovinu glasova. CRTA posmatračka misija „Građani na straži“ podneće krivičnu prijavu protiv NN lica nadležnom Tužilaštvu u Novom Sadu koje bi treba dalje da istraži ovaj slučaj i obavesti javnost o nalazima.

 

CRTA posmatračka misija “Građani na straži” nema raspoređene posmatrače na teritoriji Kosova i Metohije, u inostranstvu i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

CRTA posmatračka misija “Građani na straži” praćenje predsedničkih izbora u Srbiji 2. aprila 2017. godine zasniva na statističkim principima kao efikasanom metodu za sistematsko posmatranje procesa tokom izbornog dana. Koristi se metodologija paralelnog prebrojavanja glasova (PPG) koja omogućava procenu celokupnog procesa glasanja na dan izbora – otvaranje biračkih mesta, glasanje i prebrojavanje glasova – na nepristrasan i sistematičan način. PPG se koristi na slučajnom reprezentativnom uzorku biračkih mesta što znači da se tako dobijeni rezultati mogu primeniti na celu zemlju. Posmatrači su raspoređeni na 450 biračkih mesta i prate proces glasanja neprekidno – od trenutka otvaranja biračkog mesta do izrade zapisnika o rezultatima. Zasnovan na reprezentativnom uzorku, PPG omogućava otkrivanje neregularnosti i kršenje izbornih procedura na dan izbora i pruža informacije o regularnosti izbornog procesa za celu zemlju.

 

U okviru praćenja izbornog procesa CRTA primenjuje najviše međunarode standarde sadržane, između ostalog, i u Deklaraciji o principima za nepartijsko posmatranje izbora od strane građanskih organizacija.

Sledeće obraćanje javnosti CRTA posmatračke misije “Građani na straži” biće u 15 časova.