Do 10 časova izlaznost na parlamentarnim izborima 9,9 odsto

Do 10 sati na parlamentarne izbore izašlo je 9,9 odsto građana  (margina greška iznosi 0,4).

Poređenja radi, izlaznost na parlamentarnim izborima 2016. godine do 10 časova iznosila je 9,4 odsto, a 2020. godine 9,1 odsto.

Na nivou Beograda izlaznost na izborima za republički parlament je nešto manja nego na nivou cele Srbije i iznosi 8,4. (uz marginu greške 0.2).

Pravo glasa na republičkim izborima ima ukupno 6.502.307 građana upisanih u birački spisak.

Skoro 10 odsto biračkih mesta u Srbiji i Beogradu kasnilo je sa otvaranjem ali su nakon početnog kašnjena sva biračka mesta otvorena.

Posmatrači javljaju da u Srbiji 4 odsto biračkih mesta nije pripremljeno u skladu s propisanim procedurama, a u Beogradu 2 odsto.

Na značajnom broju biračkih mesta u Srbiji  (17 odsto) prilikom otvaranja biračkih mesta nisu bili prisutni svi članovi biračkih odbora, a u Beogradu 19 odsto.

Vreća sa izbornim materijalom nije bila osigurana zatvornicom prilikom prijema na 2 odsto biračkih mesta, kako u Srbiji tako i u Beogradu, dok na 3 odsto biračkih mesta u Srbiji i na 2 odsto biračkih mesta u Beogradu glasačka kutija nije bila zapečaćena, kontrolni listić nije pokazan prvom biraču ili nije ubačen listić u kutiju.

Posmatrači Crte zabeležili su dva slučaja tkz. “bugarskog voza” koja će Posmatračka misije Crte prijaviti policiji. Takođe, na jednom biračkom mestu u Beogradu zabeležno je tzv. kolektivno glasanje.

Na 32 biračka mesta Crtinim posmatračima nije dozvoljeno da posmatraju sam početak glasanja ali je nakon intervencije Republičke izborne komisije dalje posmatranje omogućeno. Na 8 biračkih mesta u Beogradu Crtnim posmatračima članovi biračkog odbora ne daju informacije o procesu glasanja kao što bi trebalo.

Biračka mesta u Kuršumliji, Tutinu, Bujanovacu i Raškoj gde glasaju birači sa Kosova i Metohije nisu obuhvaćeni Crtnim uzorkom za Srbiju ali Crtini posmatrači prikupljaju informacije sa tih biračkih mesta. Do sada je zabeležena velika gužva zbog čega dolazi i do ugrožavanja tajnosti glasanja jer ne postoje adekvatni uslovi.

Inače, Posmatračka misija Crte ima više od 3.000 posmatrača, dvostruko više nego na izborima 2020. godine i svi su obučeni po najvišim međunarodnim standardima.

Crta izveštava o republičkim (predsedničkim i parlamentarnim) i beogradskim izborima, na osnovu dva slučajna uzorka, reprezentativna za Srbiju (500 biračkih mesta) i za Beograd (450 biračkih mesta), odnosno na osnovu ukupno 950 biračkih mesta.

Crta nema raspoređene posmatrače i ne prati proces glasanja na glasačkim mestima u inostranstvu kao i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Naredna konferencija za medije Posmatračke misije Crte je u 16.30 časova. Konferenciju možete pratiti uživo na Facebook stranici Crte ili na Crtinom YouTube kanalu.