Dijalog za budućnost

Levičari i desničari, liberali i konzervativci, ljudskopravaši i tradicionalisti na jednom mestu ukrštaju svoje stavove. Ne, neće oni izdržati ni jedan dan u istoj prostoriji. Upravo ovo je CRTA pokušala i ostvarila kroz Akademiju demokratije. Čak 27 mladih iz različitih političkih partija, organizacija civilnog društva, medija i fakulteta “izdržali” su zajedno ne samo jedan dan već čitavih osam meseci.

 

 

Da li je bilo izazova? Apsolutno. Prvoga dana delovalo je kao da se radi o nekakvom eksperimentu. Ne, nismo navikli da budemo u društvu sa toliko različitih ljudi. Ne, nismo navikli da budemo izvan ušuškane zone komfora u kojoj se svi slažemo. Nismo navikli da preko puta imamo osobe sa kojima se ne slažemo ni po jednom pitanju, ali sa kojima ipak možemo da debatujemo. Nismo navikli da otvoreno razgovaramo i da postavljamo pitanja sagovornicima.

 

 

Kultura dijaloga u Srbiji, već godinama, ima identičan obrazac: okupimo istomišljenike, razmenjujemo slične stavove i na kraju se svi složimo da se o svemu slažemo. Prisustovati događaju u kojem na jednom mestu imamo dve suprotstavljene strane, nekoga ko je ZA i nekoga ko je PROTIV, vlast i opoziciju, danas deluje praktično nemoguće.

 

 

Konstruktivan dijalog i argumentovana rasprava u javnom prostoru u Srbiji, iz godine u godine, sve više blede. U društvu punom nerazumevanja, netrepeljivosti i nesloge dijalog nije ni na vidiku. U trenutku u kojem je sve više evidentna društvena i politička podela na “prijatelje” i “neprijatelje” dijalog izgleda daleko od realnosti. Zato je ukazivanje na važnost dijaloga i podsticanje unapređenja kulture dijaloga nešto na čemu moramo da radimo svi zajedno, kao društvo. Društvo u kojem ne postoji dijalog ne može da se pohvali time da je demokratsko niti da ima svetlu budućnost.

 

 

Učiti mlade ljude o važnosti debate i konstruktivnog dijaloga predstavlja pravi izazov. Politički, društveni i kulturni milje iz kojeg mladi danas dolaze ne prepoznaje u velikoj meri važnost dijaloga, javne rasprave, argumentovanog sučeljavanja stavova. Razgovarati sa istomišljenicima je lako, ali kada se “uhvatimo u koštac” sa neistomišljenicima pitanje je da li se svađamo i napadamo ili zaista imamo argumente, stavove i debatne veštine da nadmudrimo “protivnika”.

 

 

Zajedno sa polaznicima i predavačima na Akademiji demokratije protekle tri godine delimo znanja i veštine koje će biti preko potrebne u godinama koje dolaze. Razgovaramo zašto su argumenti u svakom razgovoru bitni. Učimo se da u našem društvu više nema mesta za međusobne netrepeljivost i lične animozitete. Podstičemo različitost, ali i dijalog među različitima. Zato što verujemo u mlade ljude, buduće lidere i verujemo u budućnost koju nam donose.

 

Tekst je objavljen na danas.rs

Naslovna fotografija: Zoran Drekalović