Treća generacija Akademije demokratije spremna za dijalog i promene

Foto:Zoran Drekalović

„Potrebno je otvoriti institucije i lidere za potencijalne dijaloge sa mladima koji su željni promena i napredovanja, dok se sve veća apatija među budućim generacijama može pobediti obrazovanjem i informisanošću“, zaključak je panel diskusije “Dva ugla – ima li dijaloga među nama?” održane u okviru  završnog događaja i dodele diploma polaznicima treće generacije Akademije demokratije, koju organizuje CRTA uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

„Počastvovan sam što sam već treću godinu za redom deo ove Akademije. U sredini gde su mladi ljudi izdvojeni iz političkih procesa, ovakav edukativni program doprinosi izgadnji budućih mladih lidera, koji će voditi državu u pravcu vladavine prava i demokratskih vrednosti. Akademija demokratije mi je posebno draga, jer je tokom tri godine razvitka napredovala u vidu različitih tema i predavača. Izuzetan je doprinos ovakvog programa, jer zahvaljujući znanju i veštinama koje se mogu ovde steći, nove generacije će biti spremnije za učešće u dijalogu i razvoju demokratije u Srbiji“,  rekao je ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio.

Foto:Zoran Drekalović

Direktorka CRTE Vukosava Crnjanski zahvalila se Misiji OEBS-a u Srbiji na podršci tokom svih prethodnih godina i iskazala zadovoljstvo na učešću svih polaznika ovogodišnje Akademije.

„Tokom ovih 8 meseci pokazali ste ozbiljnu demokratsku zrelost. Zahvaljujem se svima vama, akademcima, koji ste ukazali poverenje timu Crte i svima nama koji smo se našli u ulozi predavača i imali priliku da vam prenesemo delić svog iskustva u građenju demokratske Srbije. Vi ste naša budućnost i nadam se da smo doprineli vašoj energiji da ostanete ovde i razvijate dijalog i demokratiju u Srbiji. Velika je čast i zadovoljstvo imati vas, mlade ljude, u ovakvom demokratskom poduhvatu“, izjavila je Vukosava Crnjanski.

Foto:Zoran Drekalović

Panelisti, Dejan Radenković, narodni poslanik, Gordana Čomić, narodna poslanica i polaznici ovogodišnje Akademije demokratije Katarina Senić i Nikola Tamburkovski, složili su se da je poražavujuće što naše društvo prezire dijalog, koje se ogleda ne samo na političkom nivou, nego i na ličnim međusobnim odnosima. Dok je dijalog zapravo proces u koji se stupa dobrovoljno, iako dolazi do sučeljavanja mišljenja. Zato je slušanje i razumevanje izuzetno bitno kako bi dijalog bio produktivan.

 „Sve dok oba aktera nisu otvorena i odlučna u svojoj nameri da sednu i putem dijaloga razmatraju teme i ključna pitanja za naše društvo, dijalog ne može dostići svoju pravu važnost. A kada govorimo o budućim generacijama i njihovoj spremnosti da vode društvo, iskustvo mi pokazuje da im je sve teže, jer su prepušteni sami sebi“, naglasio je Dejan Radenković.   

Ukoliko vi kao donosioci odluka i nosioci vlasti, nemate osećaj da je potrebno promišljati da li je nešto moralno ili etički, onda vi i niste za ovaj posao. Treba biti načitan i stručan da bi znao kakve će posledice i uticaje doneti određena odluka. Ako donosiš odluku, treba da obrazložiš zašto je tvoja odluka takva kakva jeste, jer ona menja živote građana, zaključila je Gordana Čomić.

Akademija demokratije je jednogodišnji studijski program namenjen predstavnicima omladine političkih partija, civilnog društva kao i mladim studentima i novinarima. Tokom prethodne tri godine više od 70 mladih akademaca učestvovalo je u ovom programu.

Foto:Zoran Drekalović

Dodelu diploma i prenos cele diskusije možete pogledati ovde.

 

Dodela diploma trećoj generaciji Akademije demokratije i prenos panel diskusije “Dva ugla – ima li dijaloga među nama?” u kojoj učestvuju narodni poslanici Gordana Čomić i Dejan Radenković, kao i naši polaznici Katarina Senić i Nikola Tamburkovski.

Posted by CRTA on Субота, 11. мај 2019.