Onlajn debata – „Spore pruge Srbije: Gde smo po političkim kriterijumima za pristupanje EU?“

Povodom Međunarodnog dana demokratije, Crta je organizovala jednočasovnu onlajn debatu “Spore pruge Srbije”, koja je održana u utorak, 15. septembra 2020. godine u 12 časova.

Crta je sa partnerima iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije u okviru zajedničke inicijative, a zahvaljujući podršci Ambasade Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju, pratila ispunjavanje političkih kriterijuma u procesu pristupanja naših država Evropskoj uniji. Na Međunarodni dan demokratije a u isčekivanju novog izveštaja o napretku za Srbiju  želeli smo da pokrenemo diskusiju o važnosti ispunjavanja političkih kriterijuma kao temelju evropskih vrednosti i demokratije.

Neka od pitanja na koje su učesnici debate pokušali da odgovore su: u kakvoj demokratiji danas živimo, da li smo bliži Evropi ili smo sve dalji; da li je ispunjavanje političkih kriterijuma ključno za put Srbije ka EU; koji su to ključni izazovi koje Srbija ne može da prebrodi već godinama.

Na debati su govorili:

  • Vukosava Crnjanski, direktorka Crte 
  • Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji
  • Vedran Džihić, član Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BiEPAG) i istraživač na Institutu za  međunarodne poslove u Beču

Razgovor je moderirala: Ljubica Gojgić, novinarka

Glavne zaključke debate pogledajte ovde.