Građani Valjeva zahtevali od javnih organa vlasti informacije o aerozagađenju

Foto: Zoran Drekalović

Ulična akcija „Imamo pravo da znamo:Kada će Valjevo da prodiše?“ u okviru kampanje „Srbija do informacija“,  održana je u utorak 5.marta na Gradskom Trgu u Valjevu.

Građani i građanke Valjeva imali su priliku da pošalju pismo nadležnim lokalnim i državnim institucijama, kao i javnim preduzećima u kojima su tražili informacije u vezi sa aerozagađenjem. Ukupno je poslato 92 zahteva, upućenih Skupštini grada Valjeva, Gradskom veću Valjeva, Zavodu za javno zdravlje Valjevo, Agenciji za zaštitu životne sredine Republike Srbije i Gradskoj upravi grada Valjeva.

„S obzirom na to da živim na uzvišenju koje se vodi kao predgrađe Valjeva, pomislili bi da ja zapravo i imam pristup zdravijem vazduhu, međutim sasvim je obrnuto. Zimi je najgore stanje, situacija je problematična jer ne smemo otvoriti ni prozor, inače sa svih strana spolja ulazi zagađen vazduh, a prvenstveno je uzrok neadekvatno grejanje po domaćinstvima“, kaže M.J. iz Valjeva.

Foto: Zoran Drekalović

Prema podacima, preko 100 dana godšinje Valjevci udišu štetan vazduh u kome se nalazi prekoračena vrednost takozvanih suspendovanih čestica, koje lako dospevaju u respiratorne organe i ugrožavaju zdravlje građana.

„Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti. Zato danas pričamo sa građanima Valjeva i nastavljamo borbu, jer bez ovog Zakona i nezavisne institcije Poverenika, biće nam uskraćena mogućnost da dobijemo odgovore na pitanja koja se tiču svih nas u lokalnim sredinama gde živimo“,izjavila je Ivana Markulić iz Crte.

Akcija  „Imamo pravo da znamo:Kada će Valjevo da prodiše?“  organizovana je uz podršku lokalne inicijative Da Valjevo prodiše.

Foto: Zoran Drekalović