NAŠE INICIJATIVE

Tužilaštvo da ispita Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića 

Republičkom javnom tužilaštvu Crta je uputila podnesak za pokretanje postupka u kojem će se ispitati navodi o umešanosti Crte u pokušaj državnog udara i ubistva predsednika države, koje su u Narodnoj skupštini izneli poslanici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić.

Crta poziva tužilaštvo da u svojstvu svedoka pozove narodne poslanike da objasne optužbe koje su izneli i kojima su direktno označili Crtu kao saučesnika u zaveri protiv državnog poretka.

Napad parlamentaraca na Crtu usledio je nakon što je podneta prijava nadležnom skupštinskom odboru protiv Vladimira Orlića zbog kršenja Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, koje je počinio odobravanjem diskriminacije, neprijateljstva pa i nasilja prema celim redakcijama pojedinih medija.

Opasne optužbe protiv Crte i Krika samo su najnovjiji u nizu institucionalnih napada na civilno društvo i nezavisne medije koji profesionalno i na temelju činjenica, u javnom interesu postavljaju pitanja o odgovornosti državnih funkcionera i institucija. U napetoj društvenoj atmosferi koju kreiraju prorežimski mediji i neodgovorni političari hajka iz skupštinskih klupa može lako da se prelije “na teren” i ugrozi bezbednost novinara, aktivista i svih drugih kritičara vlasti kojima se olako lepe etikete neprijatelja države i naroda.

Ako Orlić i Martinović imaju osnovana saznanja i dokaze koji inkriminišu Crtu, moraju hitno da ih iznesu pred tužiocima. U suprotnom, biće jasno da oni, zaštićeni poslaničkim imunitetom i ogrezli u govor mržnje, neodgovorno i neosnovano crtaju mete na pojedincima i organizacijama.

Zbog višestrukih ataka na civilno društvo i nezavisne medije, Crta je u poslednja dva meseca Narodnoj skupštini podnela više prijava protiv narodnih poslanika, po osnovu kršenja Kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

Pošto imunitet štiti narodne poslanike od krivične i svake druge odgovornosti za poruke koje šalju javnosti, Crta nema mogućnost da ih tuži, ali je dužnost tužilaštva da istraži tako ozbiljne optužbe.