Referendumi u Srbiji – o čemu smo se do sada izjašnjavali

Referendum na kojem će se građani Srbije 16. januara izjašnjavati o promeni Ustava u delu o pravosuđu biće šesti republički referendum od uvođenja višestranačja u Srbiji.

Prvi put su se građani o referendumskom pitanju izjašnjavali 1. i 2. jula 1990. godine, a bili su pitani da li žele da prvo bude donet novi Ustav Republike Srbije ili da prvo budu održani prvi višestranački izbori.

Po tadašnjim propisima, za uspeh referenduma bilo je potrebno da pozitivno glasa prosta većina upisanih birača, odnosno da na referendum izađe najmanje 51 odsto birača. Za to da prvo bude donet novi ustav glasalo je više od 90 odsto onih koji su na referendum izašli.

Godina neuspešnih referenduma 

Čak dva puta su građani 1992. godine izlazili na referendume. I oba puta su referendumi bili neuspešni jer za ustavne promene nije glasalo više od 50 odsto upisanih birača, što je predviđao tadašnji Ustav.

Prvi referendum održan je 31. maja, a na njemu su se građani izjašnjavali o tome da li su za to da zastava Srbije bude tradicionalna srpska trobojka bez simbola. Za je glasalo 48 odsto upisanih birača čime, pa je petokraka ostala na zastavi.

Tog dana održano je i predizjašnjavanje o državnim simbolima – grbu i himni Srbije. Za to da nova himna bude pesama “Marš na Drinu” glasalo je 1.730.070, a da to bude “Bože pravde” 1.490.484 građana. Da novi grb bude štit sa četiri ocila, glasalo je 1.586.384 građana, a za grb Nemanjića sa dvoglavim orlom 1.464.011. 

Zakon je nalagao da Narodna skupština pripremi akt o promeni dela Ustava o državnm simbolima u skladu sa izraženom voljom građana i stavi ga na na referendum radi potvrđivanja, ali se to nikada nije desilo.

Drugi referendum te godine održan je 11. oktobra, a na njemu su se građani izjašnjavali da li su za odražvanje vanrednih parlamentarnih i predsedničkih izbora. Iako nije uspeo, odnosno za ustavni amandman nije glasala većina upisanih birača (43,58%), vanredni izbori su ipak raspisani za decembar.     

O strancima i novom ustavu

Sledeći referendum održan je 23. aprila 1998. a građani su odgovarali na pitanje da li prihvataju učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji. Izlaznost je bila 73,05 odsto, a protiv se izjasnilo 94,73 odsto onih koji su glasali.

Dvodnevni referendum o novom ustavu Srbije održan je 28. i 29. oktobra 2006. Na referendum je izašlo 54,91 odsto upisanih birača, a za njegovo potvrđivanje glasalao je njih 53,04 odsto.