Premijer najocenjivaniji na Istinomeru

Tim sajta „Istinomer“, već tradicionalno, na kraju godine, pravi pregled izjava koje su ocenjene u toku godine na našem sajtu.

Najveći broj ocenjenih izjava na Istinomeru u 2014. ima premijer Srbije Aleksandar Vučić. Od 36 njegovih izjava u 2014. godini – Istinomer je osam ocenio pozitivno, dve srednjim ocenama i 26 negativno. Po broju ocenjenih izjava na Istinomeru posle Vučića, ali daleko iza njega, nalaze se potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Ostali članovi Vlade Srbije davali su mnogo manje konkretnih, „merljivih“ izjava koje su mogle da budu ocenjene po kriterijumima Istinomera.

Sa jedne strane dobro je da su mnogi političari shvatili da je kontraproduktivno da obećavaju nerealno, ali sa druge nije dobro, zbog odgovornosti, da izbegavaju da daju konkretne izjave sa više proverljivih činjenica, jer građani moraju da prate i mere njihov rad i učinak.

Upoređujući statističke podatke iz ove i prethodne četiri godine primetna je promena u načinu komunikacije javnih funkcionera. Pre pet godina veliki broj aktera davao je izjave koje u sebi sadrže činjenice koje je moguće oceniti po tri kriterijuma Istinomera (istinitost, doslednost, obećanje). Tada, kao i danas, vlast je bila ocenjivanija od opozicije, jer je obećanja koja daju predstavnici vladajućih stranaka moguće proveriti u praksi.

Istinomer je, u poslednjih pet godina od kada je pokrenut, ocenio skoro 3.000 izjava javnih funkcionera, kako republičkih tako i lokalnih. Broj ocenjenih izjava funkcionera poslednjih godina može se posmatrati kao obrnuta piramida. Nakon što su u leto 2012. novu Vladu Srbije formirale partije okupljene oko SNS, SPS i URS, lideri tih stranaka Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić najviše su se isticali u javnim nastupima i njihove izjave bile su najzastupljenije na Istinomeru. Posle izlaska iz Vlade Mlađana Dinkića, na političkoj sceni Srbije dominirao je dvojac Dačić-Vučić, premijer i prvi potpredsednik Vlade, da bi posle vanrednih parlamentarnih izbora u martu ove godine ubedljivo najdominantniji akter (p)ostao premijer Aleksandar Vučić.

NAJČITANIJE IZJAVE I OCENE U 2014. PO KATEGORIJAMA (OBEĆANJA; ISTINITOST; DOSLEDNOST)OBEĆANJA1. IspunjenoDRAGAN ĐILAS: „Most Zemun-Borča, kojim će biti zaokružena saobraćajna obilaznica oko Beograda, biće završen do kraja 2014. godine.“ (RTS, 5. 9. 2012. godine)2. NeispunjenoALEKSANDAR VUČIĆ: „Kakve god reforme da preduzimamo, šta god da se zbiva, dragi prijatelji, imajte u vidu jednu stvar koju vam garantujem, penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da dira u državi. Bolje sa naše grbače da se skida sve što može, a penzionerima nema šta da se uzima.“ (TV Pink, 10. 3. 2014. godine)ISTINITOST

1. Istina

ALEKSANDAR VUČIĆ: „Ja sam predsednik Vlade Srbije, izabran možda ne uz najveći broj mandata, ali uz najveći broj glasova u savremenoj istoriji Srbije.“ (Vesti, 13. 5 2014. godine)

2. Neistina

IVICA DAČIĆ: „Postoje zemlje EU gde to (Parada ponosa) nikada nije bilo održano, niti će biti održano.“ (Beta, 21. 9. 2014. godine)

 

DOSLEDNOST

1. Dosledno

ALEKSANDAR VUČIĆ: „Razgovarao sam s Panićevom suprugom i majkom i rekao im da se nećemo smiriti dok ne utvrdimo ko je Ranka ubio.“ (Press, 2. 9. 2008. godine)

2. Nedosledno

ALEKSANDAR VUČIĆ: „Mali neće biti kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda i neće biti na izbornoj listi na lokalnim izborima u Beogradu“. (Politika, 18. 11. 2013. godine)