Otvoreno osam biračkih mesta za glasanje na ponovljenim izborima – Predsednički izbori 2017.

Gradjani na strazi Gradjani na strazi

Otvaranje osam biračkih mesta na kojima se ponavlja glasanje na predsedničkim izborima proteklo je u skladu sa propisanim procedurama saopštila je CRTA posmatračka misija «Građani na straži». Na ovih osam biračkih mesta pravo glasa ima ukupno 9.851 birač. Glasanje se ponavlja na biračkim mestima u: Beogradu na opštini Zvezdara (BM 77), Zrenjaninu (BM 11), Vršcu (BM 48), Pančevu (BM 11), Bačkoj Palanci (BM 11), Vrbasu (BM 5), Topoli (BM 18) i Kraljevu (BM 10).

Biračka mesta otvorena su na vreme. Posmatrači, koji su raspoređeni na svih osam biračkih mesta, javljaju da je na svim biračkim mestima glasačka kutija bila prazna pre nego što je zapečaćena kao i da je kontrolni listić ubačen u glasačku kutiju na početku samog glasanja. Sva biračka mesta su organizovana u skladu sa propisanim procedurama. Na otvaranju svih biračkih mesta bili su prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbora.

U neposrednoj blizini biračkog mesta 11 u Pančevu primećene su osobe koje vode spiskove ko dolazi na glasanje. Pojedini članovi biračkog odbora su zbog toga negodovali.

Posmatrači CRTA posmatračke misije “Građani na straži” raspoređeni su na svih osam biračkih mesta na kojima se ponavlja glasanje na predsedničkim izborima. Posmatrači prate najvažnije aspekte procesa glasanja u vezi sa otvaranjem biračkih mesta, tokom glasanja, zatvaranjem biračkih mesta i prebrojavanjem glasova.