Otvaranje Škole paralamentarizma – nova prilika mladima za učenje i usavršavanje

Foto: Milan Obradović, OSCE

Pod okriljem Akademije demokratije, otvorena je Škola parlamentarizma, koju organizuje Crta uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji. 

U okviru ovog edukativnog programa, Crta nastoji da upozna studente, aktiviste, novinare i mlade predstavnike političkih partija sa strukturom i načinom rada Narodne skupštine Republike Srbije, kao i sa dostupnim skupštinskim mehanizmima za veće učešće građana u radu parlamenta.

Crta već sedam godina organizuje Akademiju demokratije, namenjenu mladima koji žele da budu pokretači pozitivnih promena u društvu. Ovu akademiju je do sada uspešno završilo više od 180 polaznika i polaznica.

Na samom otvaranju, direktorka Crte Vukosava Crnjanski pozdravila je prisutne učesnike i zahvalila se Misiji OEBS-a u Srbiji na dugogodišnjoj podršci u realizaciji ovog programa.

“Svesni smo da se napredak demokratije u našoj zemlji ne odvija onako kako bismo želeli. Međutim, vi danas koji ste ovde, vi ste razlog našeg postojanja. Vi ste nosioci promena i oni koji ovu zemlju treba da demokratizujete. Ovaj program je ključan za ceo tim Crte, jer se trudimo da vam pružimo znanja i veštine koje ćete sutra koristiti kako bismo u budućnosti imali slobodne i fer izbore, demokratičniji parlament i motivisane građane spremne na aktivizam i aktivno učestvovanje u društvenim procesima. Sa vama nastojimo da podelimo naša iskustva, greške i uspehe kako bismo vas osnažili da zajedno radimo na tome da učinimo ovu zemlju boljim mestom. Hvala vam na poverenju koje ste nam ukazali”, izjavila je Vukosava Crnjanski.

Foto: Milan Obradović, OSCE

Zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji Sara Gruen, istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što danas ima priliku da pozdravi novu generaciju polaznika Akademije demokratije koju Crta i Misija OEBS-a u Srbiji sprovode zajedno još od 2016. godine. Dodala je i da je Škola parlamentarizma odličan primer nadogradnje ranijih inicijativa – Škole nezavisnog posmatranja izbora iz 2021. i Letnje škole aktivizma iz 2022. godine.

“Divno je videti vašu motivaciju za učenje, za sticanje novih veština i produbljivanje znanja o demokratiji. Nadam se da će vas ovaj program osnažiti i inspirisati da date doprinos svojoj zemlji u njenom budućem demokratskom razvoju, koristeći stečeno znanje i veštine u okviru ove škole”, izjavila je Sara Gruen, zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji.

Foto: Milan Obradović, OSCE

Kroz četiri različita modula, polaznici i polaznice će imati priliku da pored teorijskog znanja iskuse i praktičan rad uz odgovarajuću mentorsku podršku, zatim posetu parlamentu i razgovor sa Narodnim poslanicima, kao i simulaciju sednice parlamenta.

Učesnici ove škole će takođe saznati zašto je važan nezavisan, transparentan i odgovoran rad Narodne skupštine i koliko on doprinosi uspostavljanju vladavine prava i izgradnji demokratskog i odgovornog društva. 

Foto: Milan Obradović, OSCE