Međunarodna konferencija „Demokratija; Minimalni konsenzus”

Dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom „Demokratija; Minimalni konsenzus”, koju organizuje Crta biće održana 27. i 28. juna u Beogradu. Glavne teme konferencije biće položaj parlamenata u savremenim demokratijama, značaj i kvalitet izbora i uloga slobodnih medija u očuvanju demokratije.

Konferenciju će otvoriti Vukosava Crnjanski, direktorka Crte, Tomas Šib, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji,  Dirk Lorenz,  šef političkog odeljenja Delegacije Evropske unije u Srbiji i Deni Robertson, direktor misije USAID-a u Srbiji.

Prvi govornik na konferenciji biće dr Endi Vilijamson, međunarodni ekspert u oblasti funkcionisanja parlamenata, digitalnih inovacija, građanske participacije i strateške transformacije demokratskih institucija, čije izlaganje nosi naziv „Stanje demokratije u Srbiji: zašto smo ovde?“

 

Uloga parlamenta u demokratskim društvima

Plenarni deo konferencije počeće panelom na kojem će učesnici govoriti o tome da li su parlamenti i dalje primarna mesta za donošenje odluka u okolnostima u kojima politika postaje praksa upravljanja krizama ili su neizvesnosti koje je donela pandemija i rat efektivno doprinele jačanju izvršne vlasti? Razgovaraće se i o tome koja praksa ili mehanizam mogu biti ključni za prevazilaženje uočenih prepreka i koji su specifični izazovi koji čekaju tranziciona društva na Zapadnom Balkanu?

O ulozi parlamenta u demokratskim društvima govoriće Jovana Marović, zamenica predsednika Vlade i ministarka evropskih poslova Vlade Crne Gore, Vladimir Bilčik, poslanik Evropskog Parlamenta, izvestilac za Srbiju (online), Veljko Odalović Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srbije, Andre De Munter, stručna služba jedinice Evropskog Parlamenta za proširenje i zapadnu Evropu, Piter Nouls, parlamentarni i politički novinar, C-SPAN producent za Vestminster, Dr. Endi Vilijamson.

Razgovor će moderirati Vukosava Crnjanski.

 

Izbori – poverenje, odgovornost, očekivanja

Izbori u Srbiji i uticaj na opšti kvalitet demokratskih institucija, jedna je od tema drugog panela na kojem će učestvovati Majkl Meknalti, viši savetnik za izbore, USAID, dr Magnus Oman, direktor Regionalne kancelarije za Evropu, Međunarodna fondacija za izborne sisteme (IFES), Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju, Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije, Raša Nedeljkov, programski direktor Crte.

Tokom razgovora koji će voditi Tamara Branković, zamenica programskog direktora Crte, eksperti iz ove oblasti osvrnuće se na značaj izbora i izbornih uslova za stanje demokratije, kao i na to koja iskustva iz procesa izbornih reformi iz Evrope i regiona mogu da budu korisna za dalje izborne reforme u Srbiji.

 

Da li su mediji čuvari javnog interesa?

Pitanje medija i da li su oni čuvari javnog interesa, tema je trećeg panela. O tome da li ideja o slobodnim medijima kao stubu demokratije i dalje stoji i kako objasniti nepoverenje građana u konvencionalne masovne medije,  govoriće  govoriće Lea Aufart, inicijativa novinarskog poverenja, Reporteri bez granica, Zoran Sekulić, direktor i glavni urednik novinske agencije FoNet, Marko Milosavljević, šef katedre za novinarstvo, Fakultet društvenih nauka iz Ljubljane, Ljubica Gojgić, novinarka Radio Televizije Vojvodina, Maja Divac, novinarka. 

Moderatorka će biti Ivana Stevanović, direktorka, Slavko Ćuruvija fondacije.

Nakon panela, na okruglim stolovima učesnici konferencije će diskutovati na temu parlamenata, izbora i medija, a zaključci tih diskusija biće predstavljeni na zatvaranju konferencije „Demokratija; Minimalni konsenzus” gde će se razgovorom sa učesnicima pokušati naći konkretna rešenja i javne politike koje omogućavaju uspešno suočavanje sa prepoznatim izazovima koje naredni period donosi novom sazivu Skupštine, izbornom procesu i medijima u Srbiji.

Konferenciju „Demokratija; Minimalni konsenzus” možete pratiti na srpskom ili engleskom jeziku na našem satju, kao i na YouTube kanalu u ponedeljak od 9.30 do 13.30, a u utorak od 15 do 16 sati.