LIVE BLOG – Beogradski izbori 2024

13.07 – Izbori se ne mogu smatrati slobodnim i poštenim.

Iako dešavanja na ovim mestima ne mogu dovesti u pitanje pobedu najjače liste, zbog rasprostranjenosti i prirode zabeleženih mehanizama kojima je kontrolisana volja birača na izborni dan i kompromitovanosti biračkog spiska, izbori se ne mogu smatrati slobodnim i poštenim.

13.05 – Manja izlaznost nego na decembarskim izborima

Sada je na izbore izašlo oko 200 hiljada birača manje nego u decembru i uprkos ubedljivoj većini na osnovu koje će biti formirana beogradska vlast, njen legitimitet biće upitan jer je proizašla iz izbornog procesa koji je bio daleko ispod standarda za demokratske izbore.

13.03 – Rezultati glasanja su kompromitovani na 9% biračkih mesta u Beogradu

Prema preliminarnoj analizi Posmatračke misije Crte, rezultati glasanja su kompromitovani na 9 odsto biračkih mesta u Beogradu. Iako dešavanja na ovim mestima ne mogu dovesti u pitanje pobedu najjače liste, zbog rasprostranjenosti i prirode zabeleženih mehanizama kojima je kontrolisana volja birača na izborni dan i kompromitovanosti biračkog spiska, izbori se ne mogu smatrati slobodnim i poštenim.

23.11 – Ocena izbornog dana u ponedeljak u 13h

Preliminarnu ocenu izbornog dana i finalnu projekciju rezultata beogradskih izbora saopštićemo na konferenciji za medije u ponedeljak, 3. juna u 13 sati.

22.52 – Projekcija izlaznosti na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda iznosi 46,2 odsto

Projektciju rezultata pogledajte na – https://crta.rs/projekcija-rezultata-na-beogradskim-izborima/

20.44 – Porast nepravilnosti koje ukaziju na pritiske na birače

Izborni dan obeležen je nepravilnostima koje govore o pojačanim pritiscima na birače. Na 17 odsto biračkih mesta u Beogradu posmatrači su zabeležili fotografisanje glasačkih listića, što ukazuje na veliki broj birača koji nije glasao isključivo po sopstvenoj slobodnoj volji. 

20.43 – Crta podnela osam prijava policiji

Od poslednjeg preseka u 18 časova Posmatračka misija Crte podnela je još jednu prijavu policiji zbog izborne korupcije – dakle, ukupno osam prijava za sada, i to zbog sumnje na kupovinu glasova na Novom Beogradu, Zvezdari, Paliluli, u Rakovici i Obrenovcu. To je veći broj prijava nego u decembru prošle godine kada je Crta podnela ukupno sedam prijava za tu vrstu izborne korupcije na teritoriji cele Srbije, od čega su se dve odnosile na Beograd.

20.42 – Do 19 časova manja izlaznost manja izlaznost nego u decembru

Do 19 sati na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo je 41,5 odsto građana s pravom glasa (margina greške 0,4%). Poređenja radi, na beogradskim izborima u decembru do 19 časova izašlo je 54,8 odsto birača.

19.04 – Crta poziva građane da prijave izborne mahinacije

Crta poziva građane da prijave sve izborne mahinacije koje uoče putem mejla [email protected] ili pozivom na broj 063/591-585

18.20 – Nepravilnosti najčešće na Paliluli i Voždovcu

Nepravilnosti su najčešće beležene na biračkim mestima na Paliluli i Voždovcu, zatim na Čukarici, Zvezdari, Zemunu i Novom Beogradu.

18.19 – Blago porastao procenat biračkih mesta na kojima se vodi pararalelna evidencija birača

U popodnevnim satima, blago je porastao broj biračkih mesta gde je primećeno neovlašćeno prisustvo trećih lica, na koje birački odbori nisu reagovali – sada ih ima tri odsto. Takođe, sa četiri na pet odsto porastao je procenat biračkih mesta unutar kojih članovi biračkog odbora vode evidenciju o izašlim biračima i mimo službene evidencije. I u okolini više biračkih mesta primećene su osobe koje vode paralelnu evidenciju birača kao i organizovano dovođenje birača.

18.09 – Uvećava se broj prijava za izbornu korupciju

Posmatračka misija Crte prijavila je policiji još jedan slučaj zbog sumnje na kupovinu glasova ispred biračkog mesta na Paliluli. Posmatrači Crte su zabeležili organizovano dovođenje birača na glasanje i davanje novca. Do sada je  Crta  u toku izbornog dana uputila ukupno sedam prijava za krivična dela u vezi s izborima.

16.48 – Izlaznost u Beogradu do 16h 31,2 %

Do 16 sati na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo je 31,2 odsto građana s pravom glasa (margina greške 0,3%). Poređenja radi, na beogradskim izborima u decembru do 16 časova izašlo je 41.4 odsto birača (margina greške 0.1%).

14.18 – Ugrožavanje tajnosti glasanja na 11 odsto biračkih mesta

Na osam odsto biračkih mesta nedosledno se koriste UV lampa i sprej. Ugrožavanje tajnosti glasanja fotografisanjem listića iza paravana zabeleženo je na 11 odsto biračkih mesta, a na sedam odsto bilo je slučajeva da birači nisu mogli da glasaju jer nisu pronađeni u biračkom spisku. Povreda tajnosti glasanja zabeležena je na dva odsto biračkih mesta.

14.16 – Neovlašćeno prisustvo trećih lica i paralelne evidencije birača

Raste broj biračkih mesta gde je primećeno neovlašćeno prisustvo trećih lica, na koje birački odbori nisu reagovali – sada ih ima dva odsto. Porastao je procenat biračkih mesta, sa dva na četiri odsto, unutar kojih članovi biračkog odbora vode evidenciju o izašlim biračima i mimo službene evidencije. I u okolini više biračkih mesta primećene su  osobe koje vode paralelnu evidenciju birača.

14.15 – Crta podnela još tri prijave policiji

Posmatračka misije Crte podnela je još tri prijave policiji zbog sumnje na kupovinu glasova – na Čukarici i Novom Beogradu. U dosadašnjem toku izbornog dana Crta je podnela šest prijava policiji.

14.13 – Do 13 časova izlaznost na beogradskim izborima 22,5 odsto

Do 13 sati na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo je 22,5 odsto građana s pravom glasa (margina greške 0,3%). Poređenja radi, odziv birača na decembarskim izborima u Beogradu u istom periodu bio je 26,1 odsto

11.20 – CRTA podnela tri prijave policiji

 Posmatračka misija Crte podnela je do sada tri prijave policiji – jednu zbog sumnje na kupovinu glasova na Novom Beogradu, dve zbog sumnje na cirkularno glasanje u Rakovici i Zvezdari.

11.12 – Izlaznost u Beogradu do 10h 9,9 odsto

Do 10 sati na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo je 9,9 odsto građana s pravom glasa (margina greške 0,2%). Poređenja radi, izlaznost na beogradskim izborima u decembru do 10 časova iznosila je 9,6 odsto. Na dva odsto biračkih mesta je primećeno da se vodi paralelna evidencija glasača, a na jedan odsto su bile prisutne osobe koje nemaju ovlašćenja da budu tu.