Ko je jači, birači ili preletači

Osim apelovanja na moral pojedinaca, pravog leka protiv političkog preletanja u ovom trenutku u Srbiji nema, zaključak je panel diskusije “Ko je jači – birači ili preletači?“, održanoj u UK Parobrod, u okviru Nedelje parlamentarizma.

Na panelu u organizaciji Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i Istinomera učestovali su Sanda Rašković Ivić, samostalna poslanica u Skupštini Srbije, Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava na beogradskom Univerzitetu Union i Dragana Rakić, odbornica u Skupštini grada Vršca. Većina učesnika saglasna je da bi promena izbornog sistema mogla da bude prvi korak u rešavanju ovog sve dominantijeg problema na političkoj sceni Srbije.

Profesorka Rakić Vodinelić smatra da bi umesto proporcionalnog izbornog sistema trebalo uvesti većinski, sa dva izborna kruga.

“Političko preletanje je izvitoperavanje izborne volje građana. Ogroman je broj takvih slučajeva u opštinama širom Srbije. U jednoj četvritini opština preletanje je omogućilo menjanje koalicija. Pojava da se formalno stranka ne menja, nego da se glasa u prilog onoga ko vrši vlast još je prisutnija“, kaže profesorka Rakić Vodinelić.

I Sanda Rašković Ivić smatra da odbornici i poslanici “treba da zarade svoje mandate, i onda odgovaraju narodu”, što je moguće jedino uz promenu izbornog sistema. Ona je mišljenja da bi stranka na vlasti trebalo da zabrani učlanjenje novih pristalica sve dok partija ne ode u opoziciju.

“Ono što je mnogo opasnije od otvorenog preletanja, jeste situacija kada neko samo “prezupči“, a ne preleti, tačnije kada napravi koaliciju i podržava vlast na lokalu, a ostane u vlastitioj stranci. Na taj način ste pogazili principe sa kojima ste izašli pred birače“, kaže Rašković Ivić.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar smatra da promena izbornog sistema ne bi u potpunosti mogla da reši problem preletača, ali da je to dobar početak. On dodaje da je broj preletača toliko veliki, jer znaju da nema odgovarajućih sankcija.

“Oni znaju da neće biti kažnjeni, jer za njih niko nije ni glasao. Svi su svoj glas dali strankama, ne čitajući detaljno ko se nalazi na izbornim listama”, rekao je Klačar i

dodao da je problem što mnogi političari smatraju da je slobodan mandat “nešto čime se trguje”.

Odbornica Demokratske stranke u Skupštini grada Vršca Dragana Rakić, koja je nedavno postala poznata široj javnosti pošto je oštro kritikovala preletače u svom gradu, kaže da je iznenađena komentarima da je njen govor bio “naročito hrabar”.

“Rekla sam za govornicom ono što svi mi mislimo. Najviše mi je zasmetalo to što javnost ne osuđuje preletanje“, kaže Rakić i dodaje da su odbornici u manjim mestima često suočeni sa velikim pritiscima, pa čak i pretnjama.

“Ne preleću svi da bi se stekli neku korist, već ima onih koji to čine u strahu, uplašeni za svoju egzistenciju”, kaže Rakić.

Većina učesnika panel diskusije podržala bi donošenje zakona o lustraciji preletača.

Inače, šest meseci od lokalnih izbora “preletanje” je zabeleženo u najmanje 33 grada i opštine. To znači da je u svakoj petoj opštini i svakom petom gradu bilo odbornika koji su prešli u drugu stranku, odborničku grupu ili su podržali većinu mimo odluke centrale partije. Stranu je promenilo najmanje 125 odbornika, a oko polovine “preletača” prešlo je u tabor naprednjaka. Istinomer beleži ovakve slučajeve praveći bazu “preletača”, a čitaoci to lako mogu pretraživati na interaktivnoj “mapi preletača”.