Kad će biti proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora?

Parlamentarni izbori 2022 Parlamentrni izbori 2022

Kako do nedelje u 20 sati, kad je i istekao rok, nijedna izborna lista nije podnela zahtev za poništavanje glasanja na biračkom mestu broj 6 u Bujanovcu (Veliki Trnovac) gde su u četvrtak, 30. juna birači po peti put glasali na parlamentarnim izborima, počeli su i da teku rokovi za proglašenje konačnih rezultata.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, lokalna izborna komisija, u ovom slučaju Opštinska izborna komisija Bujanovca, ima rok od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta da dostavi Republičkoj izbornoj komisiji zbirni izveštaj o rezultatima glasanja. Ovaj rok ističe u ponedeljak, 4. jula u 20 sati. Takođe, podnosioci izbornih lista i birači koji su upisani u birački spisak na biračkim mestima u Bujanovcu imaju rok od 72 sata da podnesu prigovor na zbirni izveštaj opštinske izborne komisije o rezultatima glasanja. 

Ukoliko ovakvih prigovora ne bude, a kako nije bilo zahteva za poništavanje izbora posle ponovljenog glasanja na bm 6 u Bujanovcu, za očekivati je da ih neće biti ni na zbirnom izveštaju o rezultatima glasanja Opštinske izborne komisije Bujanovca. 

U tom slučaju, Republička izborna komisija ima rok od 96 sati od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja da donese ukupni izveštaj o rezultatima izbora, odnosno proglasi konačne rezultate. U ovom konkretnom slučaju, očekuje se da bi RIK konačne rezultate mogao da proglasi do petka, 8.jula.

Nakon toga, počinje da teče rok od 72 sata na koji podnosioci proglašenih izbornih lista i birači imaju pravo da podnesu prigovor Republičkoj izbornoj komisiji na ukupni izveštaj o rezultatima izbora. 

Pod pretpostavkom da ne bude prigovora na konačne rezultate izbora, RIK u roku od 10 dana od objavljivanja konačnih rezultata dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.  

U isto vreme, odnosno od momenta kad RIK objavi konačne rezultate, počinje i da teče rok od 30 dana za održavanje prve, odnosno konstitutivne sednice novog saziva Narodne skupštine koju zakazuje predsednik iz prethodnog saziva. 

Konkretno, ukoliko bi RIK maksimalno iskoristio vremenske rokove i konačne rezultate proglasio u petak 8. jula, rok za održavanje konstitutivne sednice Narodne skupštine bio bi do 7. avgusta. 

Narodna skupština na prvoj sednici potvrđuje mandate narodnih poslanika, po postupku koji je utvrđen Poslovnikom, a po Zakonu o Narodnoj skupštini, smatra se da je ona konstituisana onda kad se potvrde mandati dve trećine izabranih narodnih poslanika.

Od dana konstituisanja Narodne skupštine počinje da teče rok od 90 dana za formiranje Vlade Srbije.

Imajući u vidu dužinu trajanja ovog izbornog procesa, za očekivati je da Izborna komisija za donošenje odluka neće koristiti maksimalne zakonske rokove, već da će se sve odluke donositi u najkraćem mogućem vremenskom roku.