Glasanje u inostranstvu: Manje prijavljenih birača, više biračkih mesta

glasanje u inostranstvu

Na predlog Ministarstva spoljnih poslova, Republička izborna komisija odredila je i objavila spisak biračkih mesta za glasanje u inostranstvu. Prema podacima koji su objavljeni i na zvaničnom sajtu RIK-a, nedelju, 17. decembra, 32.216 građana Srbije u dijaspori, koji su se prijavili za izbore, moći će da glasa na 81 biračkom mestu u 35 zemalja.

U odnosu na prošlogodišnje izbore značajan je pad broja građana koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu. Na parlamentarnim i predsedničkim izborima, održanim 3. aprila 2022. godine, građani Srbije su glasali u 34 zemlje na 77 biračkih mesta. Te godine je interesovanje bilo najveće od 2012, odnosno na nivou onog koje je vladalo za izbore u periodu nakon 2000. kad je tek i omogućeno glasanje u inostranstvu – za glasanje se prijavilo njih 38.876

Za određivanje biračkih mesta u inostranstvu važi isti uslov kao i za biračka mesta u zemlji. Naime, po Zakonu o izboru narodnih poslanika, biračko mesto se određuje ako za glasanje ima prijavljenih najmanje 100 birača, a najviše 2.500.

U posebnim slučajevima, biračko mesto se uz saglasnost RIK-a može odrediti i za više od 2.500 birača ako ne postoje uslovi da se otvori više biračkih mesta. S druge strane, biračko mesto se može odrediti i za manje od 100 birača, ako je zbog prostorne udaljenosti ili nepovoljnog geografskog položaja stanovnicima određenog mesta otežano glasanje na drugom biračkom mestu.

 

Najviše građana i ove godine prijavilo se u Bosni i Hercegovini, njih 11.712, što je više i u odnosu na prethodne izbore kada je bilo prijavljeno 11.120. Najmanje državljana Srbije koji žive u inostranstvu glasaće u Centralnoafričkoj Republici – 83. Inače, Centralnoafrička Republika je uz Portugaliju i Novi Zeland nova izborna destinacija, a za razliku od prošle godine sada neće biti glasanja u Grčkoj i Kataru.

Podaci iz prethodnih godina pokazuju da na izbore u dijaspori izađe između 70 i 80 odsto prijavljenih.

Podsetimo, glasanje u inostranstvu moguće je samo na predsedničkim i parlamentarnim izborima, što znači da će 17. decembra, građani Srbije u dijaspori glasati samo za narodne poslanike.