Dijalog put izlaska iz krize demokratije

U Beogradu je danas otvorena međunarodna konferencija „Demokratija; minimalni konsenzus“ koju organizuje Crta s namerom da okupljajući predstavnike državnih institucija, civilnog društva, ekspertske zajednice i medija, podstakne otvoren dijalog o ključnim pitanjima budućnosti demokratije u Srbiji, u svetlu kritičnih okolnosti na unutrašnjem i međunarodnom planu. 

U senci takve stvarnosti, mi, ovom konferencijom tragamo za odgovorima na pitanje kako oporaviti demokratiju u jednoj zemlji koja, zapravo, i nema značajno iskustvo života u funkcionalnoj demokratiji i u kojoj već decenijama krize smenjuju jedna drugu, u nešto slabijem ili jačem intenzitetu. Izbori, parlament, mediji – to su, kako mi u Crti vidimo, tri stuba na kojima stoji demokratija i zato su to tri glavna polja naših aktivnosti, a i tri osnovna tematska toka ove konferencije“, rekla je u uvodnom obraćanju Vukosava Crnjanski, direktorka Crte, i podsetila na činjenicu da se konferencija odvija u situaciji u kojoj  parlamentarni izbori skoro tri meseca ne mogu da se završe, zbog čega skupština u novom sazivu još nije konstituisana i na vidiku nema nove vlade.  

Demokratija nije ograničena prostorima parlamenta i vladinih kabineta. Demokratija se razvija kada mediji i civilno društvo imaju mogućnost da joj doprinesu, da postavljaju pitanja i utiču na odluke koje se donose “, rekao je Deni Robertson, šef Misije USAID u Srbiji. 

Na otvaranju konferencije učesnicima se obratio i Tomas Šib, ambasador Nemačke koji je naglasio koliko je u datom kontekstu važno da srpski narod stekne pozitivniju sliku o EU i svom mestu u njoj.

Dirk Lorenc, šef šef političkog odeljenja Delegacije Evropske unije u Srbiji izrazio je očekivanja da Srbija bude jedinstvena s evropskim zemljama u odgovoru na rusku agresiju protiv Ukrajine. 

Učesnci dvodnevne konferencije kroz plenarne diskusije i tematske radne grupe razmatraće položaj parlamenata u savremenim demokratijama, značaj i kvalitet izbora i uloga slobodnih medija u očuvanju demokratije kako bi se u budućnosti krirale i konkretne politike koje mogu doprineti oporavku demokratije.