NAŠE INICIJATIVE

Crti priznanje za afirmaciju prava javnosti da zna

Foto: CRTA

Povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna institucija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti dodelila je priznanje Crti za poseban doprinos afirmaciji prava javnosti da zna.

Ovo priznanje nam je posebno važno jer pravo javnosti da zna u svojoj osnovi ima slobodu i slobodne ljude. Nadam se iskreno, da mi nismo poslednji koji dobijamo ovu nagradu“ izjavila je direktorka Crte Vukosava Crnjanski tokom dodele priznanja.

Povodom Nacrta izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a koji ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija, Crta je sa još nekoliko organizacija civilnog društva pokrenula inicijativu za odbranu prava javnosti da zna „Srbija do informacija„.

Crta je pokretač inicijativa Otvoreni parlament, Istinomer i Građani na straži koje nastoje da građanima omoguće lakši uvid u rad državnih organa i političara obezbeđujući im informacije o njihov radu.