Crta posmatra izbore za odbornike Skupštine grada Beograda

Posmatračka misije Crte, koja kao domaća organizacija posmatra izbore u skladu s međunarodnim standardima, pratiće 2. juna beogradske izbore, tj. izbore za odbornike Skupštine grada Beograda. U fokusu posmatranja biće kvalitet procesa glasanja. 

Na dan izbora Crta će da posmatra i izveštava o izborima na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka za grad Beograd koji obuhvata 450 biračkih mesta. 

Posmatranje na uzorku  moguće je samo za grad Beograd. U manjim jedinicima lokalne samouprave, kao što su beogradske opštine izbore bi bilo moguće sistematično posmatrati jedino pokrivajući sva biračka mesta. 

Posmatračka misije Crte broji 1.500 članova: posmatrača, analitičara, pravnika… Naši posmatrači će biti prisutni na biračkim mestima u Beogradu od početka priprema za njihovo otvaranje, pa sve dok članovi biračkih odbora ne objave rezultate sa posmatranog biračkog mesta.

Tokom izbornog dana, javnost ćemo u više navrata obaveštavati o procesu glasanja u Beogradu. Konferencije za medije biće prenošene na našem sajtu Crta.rs, Youtube kanalu i Facebook strani u  terminima:

  • 11.00h
  • 14.00h
  • 18.00h
  • 20.15h
  • nakon 22h

Pošto su nam tačnost i pouzdanost informacija koje delimo prioritet,  u javnost ćemo s projekcijama finalne izlaznosti i rezultata izaći tek kada budemo prikupili podatke  sa 95 odsto uzorka.

Tokom izbornog dana možete nas pratiti i uživo, kao i preko naših profila na društvenim mrežama gde ćemo objavljivati  važne informacije.