CRTA izveštava o kvalitetu izbornog procesa na biralištima i rezultatima 2.aprila

CRTA posmatračka misija «Građani na straži» prati kvalitet celokupnog izbornog procesa i na izborni dan će imati posmatrače na biračkim mestima. Tokom izbornog dana 900 posmatrača biće raspoređeno na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka na 450 biračkih mesta što će omogućiti izveštavanje  o kvalitetu izbornog procesa na izborni dan. CRTA posmatračka misija “Građani na straži” neće imati raspoređene posmatrače na teritoriji Kosova i Metohije.

Posmatrači će na biračkim mestima posmatrati najvažnije aspekte procesa glasanja u vezi sa otvaranjem biračkih mesta, tokom glasanja, zatvaranjem biračkih mesta i prebrojavanjem glasova. Posmatrači će biti na biračkim mestima od početka priprema za otvaranje biračkih mesta, pa sve dok članovi biračkih odbora ne objave rezultate izbora za posmatrano biračko mesto, čime će se obezbediti apsolutan uvid u to šta se dešavalo na biračkim mestima tokom izbornog dana.

Tokom izbornog dana, CRTA posmatračka misija «Građani na straži» će javnost redovno obaveštavati kako protiče proces glasanja, kakva je izlaznosti, ali i kvalitet procesa i to u više navrata u:  9.30h, 12h, 15h, 18h, 20.15h. Nakon zatvaranja biračkih mesta i prebrojavanja glasova nakon 22h CRTA posmatračka misija «Građani na straži» će saopštiti i projekcije rezultata na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka.

Građani će tokom celog dana moći da prate uživo pristizanje rezultata putem live stream-a na sajtu www.gradjaninastrazi.rs a konferencije će biti prenošene i uživo na Facebook stranici Građani na straži (https://www.facebook.com/gradjaninastrazi/ ).

U ponedeljak, 3. aprila nakon analize podataka, CRTA posmatračka misija «Građani na straži» javnost će upoznati sa preliminarnim rezultatima monitoring izbornog dana.