Bujanovac – hronika jednog glasanja u pet činova

U tri decenije višestranačja u Srbiji nije zabeleženo da se na istim izborima na jednom biračkom mestu glasanje održi čak pet puta. Na biračkom mestu broj 6 u selu Veliki Trnovac u opštini Bujanovac pravo glasa na ovogodišnjim parlamentarnim i predsedničkim izborima imalo je 1.089 građana upisanih u birački spisak.

Glasanje 3. aprila za predsednika republike obeležio je mali odziv. Tek, na kraju dana u glasačkoj kutiji za predsedničke izbore bilo je 25 glasačkih listića. Za parlamentarne izbore odziv je bio daleko veći, ali ni približno onakav kakav će biti na ponovljenim glasanjima koja će uslediti. 

Od 1.089 upisanih, tog dana glasalo je njih 254. Koalicija Albanaca doline osvojila je na ovom biračkom mestu 226 glasova, Albanska demokratska alternativa 26, a Srpska radikalna stranka jedan glas. Za ostale liste niko nije glasao. 

Prema prvim procenama izbornih rezultata nijedna od dve liste albanske manjine sa juga Srbije nije prešla cenzus, a Koaliciji Albanaca doline za to je nedostajalo tek nekoliko stotina glasova.

 

Kako je sve počelo?

Tri dana nakon izbora 3. aprila lista Koalicija Albanaca doline podnela je zahtev da se poništi glasanje na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu smatrajući da je prekršen član 92. Zakona o izboru narodnih poslanika, odnosno da ispravnost glasačke kutije nije utvrđena na zakonom propisan način. Kako su u zahtevu naveli, ispravnost glasačke kutije nije utvrđena u prisustvu prvog birača, već su kontrolni listić potpisali predsednik biračkog odbora i jedan njegov član.    

Opštinska izborna komisija je nakon uvida u birački materijal ustanovila da je kontrolni listić kao prvi birač potpisao član proširenog sastava biračkog odbora, ali je odbila zahtev za poništavanje glasanja na ovom biračkom mestu. 

Nakon toga, Koalicija Albanaca doline podnela je prigovor RIK-u koji ga odbija, a potom i Upravnom sudu koji je utvrdio da je na početku glasanja kontrolni listić, onaj koji potpisuje prvi birač, potpisao član biračkog odbora što nije u skladu sa zakonom i poništio glasanje. 

Zahtev da se na ovom biračkom mestu poništi i glasanje na predsedničkim izborima nije bilo, mada je kontrolni listić, umesto prvog birača potpisala ista osoba kao za parlamentarne izbore.

 

Glasanje koje menja sastav skupštine

Rezultat ponovljenog glasanja nije bio važan samo za Koaliciju Albanaca doline kojoj je nedostajalo nekoliko stotina glasova za osvajanje jednog poslaničkog mesta i ulazak u parlament, već i za koaliciju oko SPS-a koja bi u tom slučaju umesto 32 imala 31 poslanika.

Prvo ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu održano je 28. aprila i na njima je Koalicija Albanaca doline osvojila najviše glasova – 677, dovoljno za prelazak cenzusa.

Socijalistička partija Srbije tražila je poništavanje ovog ponovljenog glasanja zato što je, kako su između ostalog naveli u zahtevu, birački odbor omogućavao glasanje licima koja nisu na biračkom spisku, kao i bez ličnih dokumenata, što su RIK, a potom i Upravni sud prihvatili, a novo glasanje zakazano je za 27. maj.

I posmatrači Crte su tog dana zabeležili veliki broj incidenata koji su ozbiljno narušili regularnost izbora na ovom biračkom mestu i zbog kojih se rezultati glasanja mogu dovesti u pitanje.

Ponovo bez mandata

I drugo ponovljeno glasanje 27. maja je poništeno, ovaj put nakon žalbe Koalicije Albanaca doline koja je osvojila 598 glasova što nije bilo dovoljno za ulazak u skupštinu. Među razlozima zašto se traži ponavljanje glasanja navedeno je da se u birački spisak potpisao glasač da je glasao, a da na to nije imao pravo jer nema dokumenta.

Na kraju žalbenog procesa, tokom koje su Opštinska izborna komisija, a zatim i RIK odbili ovaj zahtev, Upravni sud je vratio RIK-u odluku na ponovno razmatranje, posle čega je RIK poništio glasanje na biračkom mestu 6 u Velikom Trnovcu i novo zakazao za 23. jun. 

Kako su zabeležili Crtini posmatrači, ponovljeno glasanje obeležila je atmosfera nepoverenja među članovima biračkog odbora koja je rezultirala i povremenim verbalnim sukobima i kraćim prekidom glasanja. Zabeležene su i pojedine nepravilnosti, ali su one značajno manjeg obima od onih koje su primećene na prethodnom ponovljenom glasanju 28. aprila. 

 

Novi zaplet pred završetak

Do trećeg ponavljanja i ukupno četvrtog glasanja 23. juna nije ni došlo. Biračko mesto nije ni otvoreno jer članovi biračkog odbora nisu mogli da se dogovore oko podela uloga. Uz sve to u jednom trenutku stigla je i dojava da je u Osnovnoj školi „Muharem Kadriju“ u kojoj se nalazi biračko mesto broj 6 podmetnuta bomba. 

Peto po redu glasanje održano je 30. juna. Koalicija Albanaca doline osvojila je 698 glasova i time obezbedila jedno poslaničko mesto u novom sazivu Narodne skupštine.   

Posmatračka misija Crte ocenila je da je peto glasanje proteklo uglavnom u skladu sa procedurama. Tokom dana posmatrači su zabeležili pokušaje pojednih birača da glasaju iako nisu imali ispravna lična dokumenta ili nisu bili upisani u birački spisak ali im birački odbor to nije dozvolio. Članovi biračkog odbora nisu uneli nikakve primedbe u Zapisnik o radu biračkog odbora.

Ni nakon održanog glasanja nije bilo zahteva za poništavanje rezultata, čime su se stekli uslovi da RIK proglasi ukupne rezultate, što se i desilo 5. jula – 93 dana nakon održanih parlamentarnih izbora.