Besplatne online obuke za aktiviste u oblasti urbanizma i zaštite voda

Problemi u oblasti urbanizma i zaštite voda u Srbiji raznoliki su i, nažalost, brojni. Mnogi aktivisti angažovali su se u ovoj borbi – ipak, često im nedostaju neke konkretne veštine, znanje iz specifične oblasti, poznavanje puteva do rešenja itd. da bi probleme uspešno rešili ili realizovali svoje ideje. Upravo zbog velikog interesovanja neformalnih grupa građana i organizacija civilnog društva za rešavanje brojnih postojećih problema u ovim oblastima, prepoznali smo potrebu za online obukom u vezi sa ovim temama. Za sadržaj obuke angažovane su ekspertkinje iz organizacija civilnog društva sa dugogodišnjim iskustvom: Nova planska praksa – Ana Graovac, Ksenija Radovanović, Ljubica Slavković i Jasmina Đokić za obuku u oblasti urbanizma, i Polekol – Iva Marković i Žaklina Živković za obuku u oblasti zaštite voda.

U obukama su predstavljene najvažnije informacije neophodne za razumevanje zakona i sistemskih mehanizama relevantnih za ove oblasti. Pored toga što pružaju osnovna potrebna znanja, sadrže i smernice za aktivno bavljenje ovim temama – kome se i kojim redom treba obratiti, koji su propisi relevantni, koji su koraci najsvrsishodniji u postizanju konkretnog rezultata.

Obuke su tematski zaokružene lekcijama, a svaka lekcija se sastoji od nekoliko kratkih, interesantnih video sadržaja koji na jednostavan, ali informativan način tretiraju najvažnije pojmove aktivizma u oblasti urbanizma i zaštite voda. Na kraju svake lekcije postoji mogućnost testiranja stečenog znanja kroz mini kviz koji se sastoji od nekoliko pitanja.

Lekcije se mogu gledati hronološkim redom, kao celina, ali mogu se takođe pregledati i tematski, ukoliko je korisnik zainteresovan za neki konkretan slučaj ili ima konkretno pitanje u okviru date oblasti. 

Vreme za koje se mogu proći obuke je oko sat i po vremena za obuku iz oblasti urbanizma, odnosno sat vremena za obuku iz oblasti zaštite voda. 

Obe obuke potpuno su besplatne.

 

Obuka za aktiviste iz oblasti urbanizma

 

Šta možemo učiniti kada nam se stvori bager ispred prozora? Kako utvrditi da li postoji plan za te radove? Šta su urbanistički planovi? Kako se donose? Na koji način građani mogu da učestvuju u njihovim izradama? 

Odgovore na ova i na druga pitanja u vezi sa mehanizmima u okviru urbanističkog planiranja, dokumentaciji i svemu ostalom što je potrebno znati kako bi se razumeli proces i mogućnosti uticaja na njega naći ćete u ovoj jednoiposatnoj obuci.

 

Obuka za aktiviste u oblasti zaštite voda

 

Znate li da u Srbiji više od milion stanovnika nema pristup čistoj i sanitarno ispravnoj vodi za piće? Kako se borite protiv krize vodnih dobara u kojoj živimo? Možda želite da zaštitite reku kojoj preti opasnost, a ne znate kome da se obratite?

Obuka koja je pred vama predstavlja nadležne institucije koje se bave konkretnim vodotokovima, zakone koji se tiču zaštite voda, pod kojim konkretnim uslovima je dozvoljeno eksploatisati vode i vodno zemljište, kao i na koje se sve načine možete boriti kao građanski aktivista u cilju zaštite voda.