Iz diplomatske perspektive o izborima: Evropske vrednosti, profesionalni mediji i primena preporuka, bez gubljenja vremena

Za ocenu i unapređenje izbornog procesa postoje jasni međunarodni standardi, a ključne preporuke treba da se sprovedu što brže, upravo u međuizbornom periodu. Tema EU integracija nije bila naročito vidljiva tokom izbora u Srbiji, ranije preporuke ODIHR-a nisu primenjene. Mediji i demokratske institucije važan su deo evropskog puta. 

To su neki od zaključaka iz diplomatske perspektive na panelu na kojem su govorili ambasadorka Kristin Melsom (Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji), ambasador Edvard Ferguson (Britanska ambasada u Srbiji) i ambasador Emanuel Žiofre (Delegacija EU u Srbiji). Govornici cu bili saglasni u jednom, da je uloga ambasadora, između ostalog, da ohrabre, savetuju i pomognu, radeći sa svima koji žele da društvo napreduje, poštujući evropske vrednosti – bilo u vladi, parlamentu ili civilnom društvu. 

“Ne mešamo se u domaće poslove, ne diktiramo način na koji stvari treba da se obave. Ali radimo s različitim delovima društva i taj posao je intenzivan, moramo da radimo zajedno”, rekao je Žiofre, naglašavajući da svako angažovanje Delegacije ima pre svega cilj da Srbija postane član EU.

Ambasador Ferguson posebno se osvrnuo na ulogu javnih servisa. 

“Srbija je suverena zemlja koja sama donosi svoje odluke. Ali, postoje odluke koje moraju da se donesu kako bi Srbija pristupila EU”, rekao je Ferguson, uz osvrt na važnu ulogu ODIHR-a koji treba da dođe i posmatra izbore ovde. Poredeći izbore u Velikoj Britaniji i Srbiji, kao važnu stvar iz njegove zemlje prepoznao je to što građani Velike Britanije u medijima vide i vladu i opoziciju, dakle različite perspektive, i to ne samo na BBC, već i na drugim kanalima.

Norvešku ambasadorku je najviše iznenadilo, kako je rekla, izveštavanje medija i podrška i vreme koje je dobila jedna partija.

“Kod nas postoje debate i vreme za svaku partiju, vreme za razgovor i to se striktno poštuje. Različite politike su mnogo više na dnevnom redu”, rekla je Melsom, uz pojašnjenje da je njena najveća briga – nepoznati akteri i figure koje imaju uticaj na izbore, “kako se hvatati u koštac, kako se boriti protiv toga”.