10 godina u timu istine

Foto: CRTA

Istinomer, prvi fact-checking portal u regionu, proslavio je svojih jubilarnih 10 godina rada uz obećanje da će još žustrije i posvećenije braniti istinu i da neće odustati od borbe protiv laži. Sa proslavom rođendana, stiže i novi portal koji će omogućiti korisnicima još lakše i temeljnije pretraživanje članaka, intervjua i ocenjenih izjava.

Na samom početku, glavna i odgovorna urednica Istinomera Milena Popović, zahvalila se prisutnima na pružanju podrške i publici koja ostaje verna Istinomeru svih ovih godina.

„Danas smo plasirali naš novi izgled sajta zato vas i pozivam da pogledate kako smo se podmladili i osvežili. Nažalost, laž nas je opkolila, ne da nam da je nazovemo pravim imenom niti da udahnemo vazduh. Međutim, to nas neće sprečiti da prestanemo ono što već radimo, obećavamo da ćemo se i u sledćoj deciniji boriti za istinu kao i do sada. U sledeću deceniju ulazimo spremniji i imamo hrabre ljude oko sebe, što nas samo dodatno motiviše da nastavimo dalje“, izjavila je Milena Popović.

Foto: CRTA

U okviru proslave rođendana, Istinomer je želeo da uruči priznanja za najveće neistine iz svoje arhive koje je svrstao u 4 kategorije: najzeleniji apsurd decenije, nedoslednost decenije, neispunjeno obećanje decenije i laž decenije. Glasanje koje je postavljeno na portalu Istinomera je poništeno zbog hakerskog napada, kada je oko 10 hiljada glasova pretvoreno u 350 hiljada glasova i time promenilo postojeće rezultate. Tadašnje „pobednike“ koji su imali vođstvo u pogledu neistina, a većinski su predstavnici aktuelne vlasti, odjednom su zamenili predstavnici opozicije, tj. bivše vlasti. Nečiji cilj je svakako bio lažirati izbor zа „Laž decenije“, a najzanimljivije izjave koje su obeležile ovih 10 godina dostupne su i dalje na portalu, samo prema promenjenim rezultatima.

„Deset godina je iza nas i to je jedna neverovatna činjenica. Bilo je mnogo ljudi, koji su dolazili, odlazili, ali su se svi borili za isti cilj. Mislila sam na početku da je Istinomer samo jedna od inicijativa za borbu nastanka odgovornog društva, ali je Istinomer izrastao u jedan ozbiljan tim. Hvala svima koji su doprineli da Istinomer postane ono što i jeste danas“,  naglasila je Vukosava Crnjanski, direktorka Crte i osnivačica Istinomera.

Iako nakon decenije zalaganja za istinu laž i dalje vodi, tim Istinomera nastavlja da poziva  političke aktere na odgovornost za javno izgovorenu reč.  Takođe, nastoji da svojim čitaocima pruži objektivnu analizu mnogobrojnih društvenih i ekonomskih pitanja, kao i različite životne priče građana i građanki, koji se bore za svoja prava.

Kako je stvaran Istinomer, možete pogledati u kratkom filmu o njegovom nastanku i timu koji je vredno radio svih ovih godina.