Državnim službenicima zakoni moraju da budu iznad partijskih interesa

drzavnim sluzbenicima zakon mora da bude iznad partijskih interesa

Usled indicija koje ukazuju na  moguće zloupotrebe državnih organa u slučajevima izborne korupcije, Posmatračka misija Crte uputila je pismo na oko 1600 adresa rukovodilaca u gradskim i opštinskim upravama u celoj Srbiji kako bi apelovala na njihovu ličnu i profesionalnu odgovornost, podsećajući ih da su zakonski obavezani da štite integritet institucija, javni interes i prava građana. 

„Problemi koje dokumentujemo u ovom kao i u ranijim izbornim procesima govore o sistemskom zanemarivanju, zaobilaženju i zloupotrebi institucija države Srbije radi sticanja nepoštene prednosti na izborima“, kaže se u pismu, uz podsećanje na obaveze koje adresati imaju na osnovu više zakona i Kodeksa ponašanja državnih službenika. Između ostalog, moraju da se pridržavaju načela političke neutralnosti, što uključuje i zabranu uticaja na političko opredeljenje drugih nameštenika i vršenja pritisaka na građane, kao i dužnost da na propisan način raspolažu ličnim podacima građana. 

Bez obzira na lična politička opredeljenja, službena lica su dužna da nepristrasno i neselektivno primenjuju zakone, a Krivični zakon predviđa zatvorske i novčane kazne za nesavesno postupanje i zloupotrebu položaja. 

Podstaknuta sumnjama u manipulacije biračkim spiskovima i falsifikovanje potpisa podrške izbornim listama, kao i mnogobrojnim svedočenjima o političkim pritiscima na zaposlene u organima uprave i druge građane, Posmatračka misija Crte pozvala je rukovodioce u lokalnim samoupravama da ne dopuste da bilo koji partijski ili privatni interes bude pretpostavljen njihovom poštovanju zakona države u čijoj su službi.