U 2014. godini skoro 16 hiljada obraćanja poslanika u plenumu

Od formiranja Desetog skupštinskog saziva 16. aprila 2014. pa do 31. decembra poslanici su radili ukupno 94 dana u plenumu i obratili se blizu šesnaest hiljada puta (15.927), što iznosi prosečno 56 obraćanja po narodnom poslaniku.

Od ukupnog broja obraćanja, četvrtina obraćanja su bile replike (555). Do kraja decembra  usvojeno je 146 zakona a od toga 105 je doneto po hitnom postupku. Podneto je 2.534 amandamana a usvojen je tek svaki deseti, pokazala je analiza aktivnosti narodnih poslanika koju je uradila inicijativa “Otvoreni parlament“.

Narodni poslanici i poslanice najviše su zasedali u oktobru, ukupno 17 dana, dok su najaktivniji bili u decembru sa ukupno 3687 obraćanja i podnetih 1130 amandmana.

Najaktivniji poslanik od aktuelnih 250, računajući govore i replike, bio je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić koji se obratio 465 puta u plenumu. Zatim slede samostalni poslanici iz Nove stranke Vladimir Pavićević sa 413 obraćanja i Zoran Živković sa 284 obraćanja, Vladimir Đukanović iz Srpske napredne stranke sa 270 i Marko Đurišić iz Socijaldemokratske stranke sa 265 obraćanja. Ukoliko se postmara samo broj govora bez replika, najaktivniji poslanik bio bi Vladimir Pavićević sa 384 govora. Slede Zoran Babić sa 297 i Vladimir Đukanović sa 267 govora. Od aktuelnih 250 narodnih poslanika, u posmatranom periodu 31 se nije obratio u plenumu.

Od poslanica u plenumu su se najčešće mogle čuti Gordana Čomić iz Demokratske stranke – 245 puta, zatim Aleksandra Jerkov iz Demokratske stranke 88 puta, Aleksandra Tomić iz Srpske napredne stranke 71 put, Biljana Hasanović Korać iz Socijaldemokratske stranke 63 puta i Vesna Martinović iz Demokratske stranke 52 puta.

Kada se posmatra aktivnost narodnih poslanika u podnošenju amandmana, najaktivniji su bili poslanici opozicije. U podnošenju najvećeg broja amandmana, samostalno ili u grupi sa drugim poslanicima, učestvovao je Zoran Živković iz Nove stranke sa 871 podnetim amandmanom od kojih je samo 19 usvojeno. Zatim slede Vladimir Pavićević iz Nove stranke sa 848 (19 usvojenih), Borislav Stefanović iz Demokratske stranke sa ukupno 324 (22 usvojena). Biljana Hasanović Korać iz Socijaldemokratske stranke učestvovala je u  podnošenju 293 amandmana (32 usvojena) a njen  stranački kolega Marko Đurišić podneo je 292 amandmana od kojih je 39 usvojeno. U posmatranom period, od aktuelnih 250 poslanika, njih 45 nije učestvovalo u podnošenju nijednog amandmana.

Iako je Poslovnikom predviđeno da svakog poslednjeg četvrtak u mesecu poslanici kontrolišu rad Vlade putem postavljanja tzv. “poslaničkih pitanja”, u posmatranom periodu poslanici su to mogli učiniti samo na dve sednice, i to 29. maja i 31. jula 2014.  Narodni poslanici postavili su ukupno 43 pitanje članovima Vlade. Zoran Živković bio je najaktivniji sa ukupno 12 postavljenih pitanja. Zatim slede Dragan Marković iz Jedinstvene Srbije, Olena Papuga iz Lige socijaldemokrata Vojvodine i Milorad Stošić iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije,  sa po tri postavljena pitanja.

U ovom periodu održano je ukupno 416 sednica odbora. Najviše sednica je održao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo – 71 , dok je najmanje zasedao Odbor za Kosovo i Metohiju, svega 4 puta.

Analiza je rađana na osnovu zvaničnih transkripata plenarnih sednica i rezultata glasanja objavljenih na sajtu Otvoreniparlament.rs a preuzetih sa sajta Narodne skupštine.

Kompletan izveštaj možete pogledati ovde.

Cilj inicijative „Otvoreni parlament“ je povećanje javnosti rada parlamenta, informisanje građana o radu parlamenta i uspostavljanje redovne komunikacije između građana i njihovih izabranih predstavnika.