Portal za praćenje i kontrolu sprovođenja lokalnih budžeta

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA, akcijom „Šta vlast radi sa vašim parama?“ je u subotu 25. avgusta u Knez Mihailovoj ulici, predstavio je javnosti projekat Prati pare! kao i istoimeni portal (www.pratipare.rs).

Ovaj portal omogućava građanima da prate kako lokalne vlasti upravljaju budžetom, koliko se novca izdvaja za koje projekte i da li se i kako oni realizuju. Ovaj pilot projekat, koji je podržala Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji, usmeren je na praćenje lokalnih budžeta u deset gradova i opština u Srbiji (Beograd, Zaječar, Novi Sad, Valjevo, Čačak, Prijepolje, Leskovac, Niš, Palilula i Zvezdara).

Analizirajući lokalne budžete veoma je teško zaključiti koliko lokalne vlasti nameravaju da odvoje sredstava za određene investicije što ukazuje na činjenicu da budžetski proces nije dovoljno transparentan zaključak je istraživačkog tima portala Pratipare.rs. Cilj projekta je da kroz uključivanje građana i šire javnosti u praćenje lokalnih budžeta i investicija doprinese povećanoj transparentnosti budžetskog procesa.

„Novac u budžetu je novac svih nas. Svako od nas ima pravo da tačno zna šta se, kada i kako finansira našim parama. Portal Prati pare! je građanski poduhvat koji ima cilj da aktivnostima i sadržajem na portalu uspostavi efikasan mehanizam za kontrolu budžeta lokalnih samouprava i podstakne građane i medije da aktivno učestvuju u tom procesu. Cilj projekta je da postojeće prakse lokalnih vlasti i budžete učini transparentnijim i da omogući uslove za odgovornije upravljanje javnim sredstvima.” izjavila je Vukosava Crnjanski Šabović, direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA.

Na portalu se mogu naći informacije o investicijama koje lokalna samouprava finansira i njihovoj realizaciji, kao i građanski budžeti koji lako razumljivim jezikom objašnjavaju na koji način i u koje svrhe se koriste javni resursi da bi zadovoljili javne i kolektivne potrebe stanovništva. Uz pomoć aplikacije „Od prvog do prvog“ građani mogu da saznaju koliko i na šta odlazi deo njihove plate pod stavkom porezi.

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA je nevladina organizacija osnovana sa misijom da doprinese uspešnoj tranziciji Srbije u razvijeno demokratsko društvo kroz promociju aktivnog učešća građana u društvenim procesima i razvoj njihovih zagovaračkih kapaciteta.