Pokrenut portal za građansku kontrolu javnih finansija

Građani od danas mogu putem portal voditeracuna.rs da saznaju sve o javnim finansijama, da se pridruže različitim inicijativama za kontrolu trošenja novca iz budžeta ali i da postave pitanja ekspertima iz oblasti finansija.

Ovaj portal, koji su pokrenuli Centar za razvoj neprofitnog sektora (CRNPS) i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, (CRTA), a finansirala Delagacija Evropske unije, ima za cilj da ohrabri sve zainteresovane građane da razumeju pitanja budžeta i da vode računa o tome kako vlasti upravljaju javnim sredstvima.

“Građanska obaveza svih nas je da vršimo pritisak na vlasti da budžetom upravljaju na javan i odgovoran način ali je neophodno i da svi budemo svesni važnosti ispunjavanja poreskih obaveza kako bi država i niži nivoi vlasti ispunjavali svoje nadležnosti” izjavio je Aleksandar Bratković, direktor CRNPS.

Podršku ovoj inicijativi dali su Agencija za borbu protiv korpucije i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Među žalbama koje stižu Povereniku za informacije od javnog značaja skoro 20 odsto upita odnosi se na raspolaganje budžetskim sredstvima.

“Ove informacije moraju biti dostupne i bez pojedinačnog zahteva jer je to ujedno i obaveza državnih organa, a i važan oblik ostvarivanja prava na pristup informacijama” naglasila je Nevena Ružić, iz kabineta Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Kako vlasti troše naš novac, da li javna preduzeća imaju prava na sredstva iz budžeta, koliko je novaca predviđeno za putne troškove administracije i rukovodstva opštine – odgovore na ova i druga pitanja koja interesuju građane, naći će se na voditeracuna.rs.

“Ovaj portal je alat građanskog aktivizma i dokazuje da možemo da nadgledamo budžet: država ili grad su dužni da polažu račune građanima šta su uradili sa našim novcem. Ujedno građani, mediji i organizacije civilnog društva mogu na portalu da razmenjuju mišljenja i da se povezuju” istakla je Vukosava Crnjanski Šabović, direktorka CRTA organizacije.

Na sajtu možete naći priručnike o tome kako se puni budžet i šta su javni rashodi ili kako možete i u kom trenutku uticati na budžet vašeg grada. Ključan deo sajta su odeljci „Pitanja i odgovori“ i „Istražujemo za vas“ gde novinari-istraživači i eksperti odgovaraju na pitanja građana u vezi sa izvršenjem budžeta.