Podaci vlada nedovoljno dostupni građanima – novo istraživanje uoči samita “Partnerstva za otvorenu upravu” u Londonu

Srbija se nalazi na sredini rang liste zemalja u pogledu dostupnosti podatka koje vlade obezbeđuje pokazalo je najnovije globalno istraživanje “Indeks dostupnosti podataka” (Open Data Index) koje je sprovela Fondacija za otvoreno znanje (Open Knowledge Foundation).

Indeks dostupnosti podataka za 2013. godinu pokazuje da vlade još ne obezbeđuju dovoljno lako dostupnih informacija svojima građanima i privrednicima. Ovo istraživanje, sprovedeno je u 70 država uz pomoć lokalnih organizacija civilnog društva, obavljeno je uoči samita “Partnerstva za otvorenu upravu” koji se održava u Londonu od 30. oktobra do 1. novembra. Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA učestvovao je u sprovođenju istraživanja.

Indeks dostupnosti podatka je prvi sveobuhvatan pregled dostupnosti podataka vlada koji rangira države prema dostupnosti i upotrebljivosti podataka u deset ključnih oblasti, među kojima su i vladina potrošnja, rezultati izbora, red vožnje, nivo zagađenja. Podaci, dostupni na sajtu index.okfn.org pokazuju da iako je napravljen značajan progres, ima još dosta prostora za unapređenje.

Velika Britanija i Sjedinjene američke države su u vrhu ovogodišnjeg Indeksa – nastalog zajedničkim radom u 70 zemalja. Za njima slede Danska, Norveška i Holandija. Među zemljama uključenim u istraživanje, Kipar, Sveti Kits i Nevis, Britanska Devičanska ostrva, Kenija i Burkina Faso su u začelju.

Otvaranje podataka vlada podstiče demokratičnost, odgovornost i inovativnost. Dostupnost podataka omogućava građanima korist u nizu društvenih sfera: od saobraćaja, do obrazovanja i zdravlja. Zabeležen je značajan porast otvorenosti podataka vlada poslednjih nekoliko godina, ali Indeks pokazuje da je mnoštvo vrednih informacija još nedostupno. Da bi dobrobit otvorenosti podatka zaista došla do izažaja, vlade moraju da urade više od pukog postavljanja nekoliko eksel dokumenata na sajt. Potrebno je da se do informacija dolazi lako i da budu lako razumljive, kao i da se omogući njihovo slobodno korišćenje, preuzimanje i deljenje, od bilo koga, bilo gde, i u bilo koju svrhu “ izjavio je Rufus Polok, osnivač i direktor Fondacija za otvoreno znanje.

U nizu zemalja vlade su i manje otvorene, ali one nisu bile uključene u istraživanje zbog nedostupnosti podataka ili zbog nedovoljne angažovanosti civilnog sektora. Među njima je i 30 zemalja članica Partnerstva za otvorenu upravu.