Negativan istinomer indeks Vlade Republike Srbije

Vlada Srbije, nakon godinu dana rada, ima negativan skor na skali «Istinomer indeksa» koji iznosi minus 1,33. Istinomer indeks, skala od minus 10 do plus 10, pokazuje odnos pozitivno i negativno ocenjenih izjava članova Vlade.

Više od 60 odsto izjava ministara koje je Istinomer obradio u prvih godinu dana rada Vlade, ocenjene su negativno. Pozitivnih je jedna petina dok su ostale u grupi „srednjih“, odnosno dobile su ocenu „radi se na tome“. Lideri najvećih stranaka, Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić bili su najeksponiraniji u javnosti i oni imaju i najviše ocenjenih izjava na sajtu, saopštio je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), koji realizuje projekat Istinomer.

«Fudbalskim žargonom rečeno, najistureniji, špic igrači Vlade su Dačić, Vučić i Dinkić. Ostalo je primetno da su premijer i vicepremijer, Dačić i Vučić znatno manje govorili o svojim ministarskim resorima policiji i vojsci, odnosno unutrašnjim poslovima i odbrani. Kao da je za njih preveliki zalogaj bio da uz najvažnije dve funkcije u Vladi Srbije imaju i dva izuzetno značajna resora» izjavio je Siniša Dedeić, glavni i odgovorni urednik sajta Istinomer.

Najniže na skali “Istinomer indeksa” nalazi se ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić sa minus 7,62 dok je ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić najviše pozicioniran sa plus 2,38. Četvoro članova Vlade Srbije – Sulejman Ugljanin, Alisa Marić, Suzana Grubješić i Ivan Mrkić nisu nijednom ocenjeni, jer su njihove izjave bile, po kriterijumima Istinomera, neocenjive.

“Najavljena rekonstrukcija Vlade je svakako pozitivna stvar sa stanovišta političke odgovornosti, koja treba da postane praksa. Međutim, i dalje ostaje nejasno po kojim kriterijumima će se vrednovati rad ministara, kao i ko je sve uključen u procenu rezultata njihovog rada. Periodično ćemo kroz Istinomer indeks pratiti koliko su članovi Vlade odgovorni kada je u pitanju politička komunikacija, a vrlo glasno ćemo reagovati na bilo kakvu naznaku zanemarivanja interesa građana”, izjavila je Vukosava Crnjanski Šabović.

Istinomer je povodom skandala “Mala matura” pokrenuo kampanju za smenu ministra prosvete Žarka Obradovića, jer je on svojim izjavama i ponašanjem pokazao da nije dostaojan javne funkcije koja mu je poverena. Za nekoliko dana peticiju je podržalo 15 hiljada građana.

Na sajtu Istinomer (www.istinomer.rs) citiraju se, analiziraju i ocenjuju izjave političara i drugih javnih ličnosti po kriterijumima istinitosti, doslednosti i ispunjenja obećanja. Do sada je ocenjeno 400 aktera, više od 2.500 izjava i urađeno 600 analiza.