Valjevci zbog zagađenog vazduha izveli „Krušik“ pred lice pravde

Šest meseci godišnje, Valjevo se od zagađenog vazduha ne vidi. Šest meseci godišnje, građani koji žive u blizini fabrike „Krušik“ ne mogu da suše veš, ne mogu da treniraju napolju i „dišu na sopstvenu odgovornost“.

„iRevolucija“ je odlučila da takvo stanje promeni i krene u osvajanje titule evropskog rekordera u smanjenju aerozagađenja. 

Ovo udruženje građana je u oktobru 2022. godine pokrenulo postupak protiv kompanije „Krušik“ zbog prekomerne emisije štetnih gasova. Ta prekomerna emisija, ukazala je „iRevolucija“, dolazi iz kotlarnica ove fabrike, koja je odgovorna za skoro četvrtinu zagađenja koje se godišnje ispusti u atmosferu na području Valjeva.

„Krušik“ je, po prijavi „iRevolucije“, napravio dva privredna prestupa – jedan se odnosi na prekoračenje u emitovanju štetnih materija, dok se drugi odnosi na činjenicu da, svesni prekoračenja, iz kompanije nisu ništa preduzeli da takvu emisiju spreče ili zaustave. Već na glavnom pretresu, održanom 23. juna, stigli su rezultati.

Privredni sud u Valjevu doneo je presudu po kojoj je fabrika „Krušik“ kažnjena sa 200.000 dinara za oba prestupa, dok je po istom osnovu, sa 20.000 dinara, kažnjena i direktorka „Krušika“ Jovanka Andrić kao odgovorno lice. Za „iRevoluciju“ ovo je bilo iznenađenje, ali osećaj zadovoljstva nije bio potpun.

Bili smo vrlo iznenađeni da dolazi presuda, jer je to iz našeg ugla, prva, da kažem, istorijska presuda na ovaj način u Srbiji koja se dešava. S jedne strane smo bili zadovoljni što je došlo do presude i što se to dogodilo, s druge strane nismo postigli efekat koji je nama bio cilj. Nama cilj jeste smanjenje aerozagađenja. Nama nije bio cilj da mi kažnjavamo ‘Krušik’ ili direktorku, nama jeste bio cilj da mi rešimo taj problem“, kaže Vladimir Radosavljević iz „iRevolucije“.

Efekat o kom Radosavljević govori zapravo se odnosi na promenu ponašanja kompanije, odnosno mere kojima bi se zaustavilo prekomerno zagađenje ili bi se, ukoliko do toga ne dođe, obustavio rad fabrike. Tužilaštvo takve, zaštitne mere, nije predložilo sudu, a po donošenju prvostepene presude, kompanija „Krušik“ podnela je žalbu.

 

Možda je svaki početak težak…

 

Iako postupak koji je „iRevolucija“ pokrenula protiv „Krušika“ još nije okončan, i prvostepena presuda se može smatrati malom, ali i velikom pobedom. U definiciji te pobede stoji da su se građani udružili i odlučno suprotstavili kompaniji koja je u vlasništvu države.

Okupljeni oko zajedničkog cilja i sa namerom da urade sve što mogu da se smanji, ali i zaustavi zagađenje vazduha, u „iRevoluciji“ morali su da se „naoružaju“ izveštajima, činjenicama, neoborivim dokazima da fabrika „Krušik“ ugrožava zdravlje građana.

Kada smo počeli da se bavimo aerozagađenjem, ovom temom, pre četiri godine i više, mi smo razumeli da ‘Krušik’ jeste najveći pojedinačni zagađivač. Tada to nije bila baš toliko javna informacija, jedva smo je pronašli, ali smo mi zapravo hteli da postavimo evropski rekord u smanjenju aerozagađenja tako što ćemo ubediti kompaniju da što pre zameni energente, kako bi snizila emisiju zagađenja do graničnih vrednosti“, objašnjava Vladimir Radosavljević i podseća na podatke Svetske zdravstvene organizacije, prema kojima najmanje 242 osobe godišnje prerano preminu od posledica zagađenog vazduha u Valjevu.

Otkako se upustila u bitku sa zagađenim vazduhom, „iRevolucija“ je sprovodila brojne akcije u blizini same fabrike „Krušik“, od kojih posebno izdvaja postavljanje 3D pluća. Ta pluća su pocrnela za samo devet dana, što je bio svojevrsni alarm da je vreme za oštriju institucionalnu borbu. Istraživanjem su ustanovili i na čija vrata treba da kucaju, odnosno da su osim rukovodstva kompanije, odgovorne i gradska uprava, Agencija za zaštitu životne sredine, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo zaštite životne sredine, pošto niko od njih nije preduzeo mere kojima bi se smanjilo ili u potpunosti zaustavilo emitovanje štetnih materija iz kotlarnica „Krušika“. Prema tome, kažu iz „iRevolucije“, očigledne su povrede ne jednog, nego više zakona.

 

…ali početak „iRevolucije“ obećava


Prvi uspeh za „iRevoluciju“ znači samo „vetar u leđa“, jer svesni toga da na svojoj strani imaju zakone, a kao protivnike one koji ih ne poštuju, iz ovog udruženja građanja napominju da se njihova misija nastavlja. 

Mi nećemo stati ni pod tačkom razno sve dok ih ne nateramo da promene energent. Dakle, idemo dalje. Nastavljamo sa tužbama i to ne jednom, nego više njih. Hoćemo da izvršimo još veći, još snažniji pritisak na donosioce odluka, samu kompaniju, tako i sve ostale koji su upleteni u to vrzino kolo, zato što ne donosi sam ‘Krušik’ odluku. Može i gradska uprava da utiče, jer se zagađenje dešava na njihovoj teritoriji, nadležno resorno ministarstvo jeste Ministarstvo odbrane, a istovremeno ni Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije radilo svoj posao odgovorno“, ističe Radosavljević i poručuje da će „iRevolucija“ nastaviti da traži „najekstremnije primere” ekološke štete, i da će baš tamo nastojati da menja i društvo i sredinu.