Od Valjeva prave rekordera u smanjenju zagađenja

Valjevo je već godinama unazad među najzagađenijim gradovima u Srbiji, a neretko i u vrhu liste najzagađenijih gradova u svetu. Okupljeni u valjevskom udruženju “IRevolucija”, kako kažu,  pokušavaju da nateraju institucije da rade svoj posao odgovorno. 

“Jedan od najvećih problema u vezi sa kvalitetom vazduha u Valjevu jeste taj što što Holding kompanija “Krušik” koristi loše energente. Naime, oni u jednom satu potroše između tri i pet tona „sirove kolubare“, a to je ugalj najlošijeg kvaliteta. To znači da u zimskom periodu dnevno potroše i do 80 tona i uz sve to prosečno dnevno utroše tri tone mazuta”, kaže u razgovoru za crta.rs Vladimir Radosavljević iz udruženja “IRevolucija”.

Prema podacima koje imaju, zbog svega ovoga, “Krušik” je najveći pojedinačni zagađivač vazduha u Valjevu i učestvuje od 20 do 25% u ukupnom aerozagađenju.

“To je pravi razlog zašto smatramo da će Valjevo, ako nateramo institucije da rade svoj posao i Holding kompaniju “Krušik” da promeni energente koje koristi, potencijalno postati evropski rekorder u smanjenju aerozagađenja”, navodi Radosavljević.

Koliko je stanje alarmantno, ističu u “IRevoluciji”, pokazuje i podatak Svetske zdravstvene organizacije prema kojem svake godine od aerozagađenja prerano umre 250 Valjevaca.

Kako bi skrenuli pažnju javnosti na ovaj problem, u okviru inicijative „Građani imaju moć“, koju Crta sprovodi u saradnji sa USAID, pokrenuli su akciju „Leto pokraj Krušika“.

„Zahtevamo da nadležni reaguju, kao i da pokušamo da pod pritiskom javnosti nateramo „Krušik“ da uskladi poslovanje sa propisima koji uređuju zaštitu životne sredine u Srbiji“, kaže Radosavljević.

U okviru ove akcije u blizini same fabrike organizuju razne događaje i koncerte. Sledeći je zakazan za 7. septembar.

“Naša ideja jeste da se zajedno sa onima koji žive pored fabrike okupimo i da se u tako lošem ambijentu veselimo makar jedan dan. Na tom koncertu će nastupiti jedan naš popularan muzičar Ivan Teofilović koji je iz tog naselja, kao i još jedan valjevski bend. Smatramo da ovaj pritisak pre svega mora da krene od nas samih, odnosno od ljudi koji žive upravo u tom okruženju u blizini fabrike”, ističe Vladimir Radosavljević. 

Kako izgleda njihova borba za čistiji vazduh u Valjevu pogledajte u videu.