Ko je krivac, ko krši zakon ili ko na to ukazuje?

“Mislimo da je ovo jedini slučaj u Srbiji da je građevinska inspekcija naložila nekoj Opštini da poruši objekat koji je ona izgradila zbog kršenja zakona”, kažu u udruženju „SOS – Sposobnost, odgovornost, solidarnost“ iz Bačke Palanke. 

Objekat za koji postoji nalog za rušenje, a do kojeg je udruženje “SOS” došlo na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, je fudbalski teren sa veštačkom travom koji je izgrađen na mestu gde je nekada postojao pravi – teren sa prirodnom travom.   

U razgovoru za crta.rs, Uroš Malinović iz ovog udruženja, dodaje i da je rešenje o rušenju građevinska inspekcija donela pre više od godinu dana, ali da Opština Bačka Palanka ne postupa po njemu.

“Trenutna situacija je sledeća. Teren se ne koristi. Oni koji su sve to i napravili optužuju nas da smo krivi što deca nemaju gde da treniraju. Dakle, krivi su oni koji su kršenje zakona otkrili, a ne oni koji su ga kršili i do svega ovoga doveli”, kaže Malinović.

Od donacije do problema 

Bačka Palanka je fudbalski teren dobila u okviru programa Fudbalskog saveza Srbije pod pokroviteljstvom UEFA. Sam teren je bio donacija, a zadatak Opštine bio je da obezbedi lokaciju i finansira pripremne radove.

Prvobitno je ovaj teren trebalo da bude postavljen u okviru Sportsko rekreativnog centra „Tikvara“ uz Dunav i da se uz njega napravi i pomoćni teren. Onda je, kako ističu u udruženju “SOS”, iz politčkih razloga prebačen u drugi deo grada i postavljen na mestu gde je već postojao teren sa prirodnom travom.

Udruženje „SOS – Sposobnost, odgovornost, solidarnost“, čiji rad je kroz inicijativu “Građani imaju moć” podržala Crta, na svojoj fejsbuk strani objavila je i pet videa u kojima je prikazala mehanizam korupcije na primeru izgradnje ovog terena. Crta inicijativu „Građani imaju moć“ sprovodi uz podršku USAID-a.

Pored toga što je ovde Opština prekršila zakon, navode i da je sam teren loše napravljen, pa kad padne kiša pliva pod vodom i neupotrebljiv je.

Kako je došlo do rešenja o rušenju

Ovaj fudbalski teren otvorili su u novembru 2016. godine predsednik opštine Branislav Šušnica i tadašnji predsednik FSS-a Slaviša Kokeza. 

Malinović kaže i da je opštinska inspekcija, posle koje je i doneto rešenje da se objekat poruši i sve vrati u prvobitno stanje, na teren izašla tek nakon što su se obratili republičkoj građevinskoj inspekciji.

Prema dokumentaciji do koje je udruženje „SOS“ došlo, a koje je objavljeno i na njihovoj fejsbuk strani, teren sa veštačkom travom trebalo je da bude montiran na postojeći teren u pravcu istok-zapad. Međutm, teren je montiran suprotno idejnom rešenju i orjentisan je u pravcu sever-jug, umesto istok-zapad. 

U “SOS-u” objašnjavaju da na taj način nije prekršen samo idejni projekat, već i Plan generalne regulacije za taj deo Bačke Palanke jer deo terena na taj način izlazi iz onoga što se u planovima zove zone sporta, a ulazi u radnu zonu. Ta zona sporta u planovima je naknadno proširena, odnosno tek pošto je teren bio postavljen.    

Kako je sve prvobitno trebalo da bude urađeno na drugoj, za postavljanje terena na ovoj lokaciji nisu bili urađeni potrebni projekti niti su tražene dozvole, a ti radovi urađeni su bez građevinske dozvole suprotno idejnom rešenju i lokacijskim uslovma koji su izdati tek pet meseci nakon okončanih radova. Time je, kako kažu, prekršen Zakon o planiranju i izgradnji.

„Kad smo se još pre tri godine obratili opštinskoj inspekciji i tražili da se utvrdi stanje, dobili smo odgovor da fudbalski teren nema karakteristike građevinskog objekta i da nema osnova da se pokrene bilo kakav nadzor. Obratili sam se potom republičkoj inspekciji koja je poslala nalog opštinskoj da se taj nadzor izvrši. To se desilo početkom 2020. Konstatovano je sve ono na šta smo upozoravali i doneta je mera da se teren ukloni, a ta parcela vrati u pređašnje stanje, odnosno da se tu ponovo napravi travnati teren“, priča Malinović.

Iz SOS navode da je “suština svega ta da je Opština prekršila zakon, da se ovde ne radi o nekom privatnom investitoru već da je potrošen novac iz budžeta, dakle novac građana”.

Novi vid pritiska

Zbog svega ovoga, organizacija „SOS – Sposobnost, odgovornost, solidarnost” koju vodi Malinović, podnela je krivičnu prijavu zbog gradnje bez građevinske dozvole i zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama. 

Prijava je podneta 30. marta, a samo nekoliko dana kasnije Malinović je dobio opomenu pred privatnu tužbu od predsednika Opštine, koji je na čelu Bačke Palanke bio i kad je teren izgrađen i otvoren. Razlog – status na fejsbuk strani udruženja. U opomeni pred tužbu se navodi da su zbog tog statusa predsedniku opštine povređeni čast i ugled.

„To je pritisak. I ranije sam ih imao. I fizičke napade i obijali su mi automobil. Ali do sada nisam imao ovakvu vrstu. U suštini, ovo se svodi na to, ako nam se ne zameriš, nećemo te finansijski iznurivati“, navodi Malinović.

Uz sve to, kako dodaje, advokatska kancelarija koja u ovom slučaju zastupa predsednika Opštine je ista ona koja je na javnom konkursu dobila posao da zastupa i Opštinu Bačka Palanka.

Kako je na nedavno održanoj konferenciji „Građani imaju moć“ rečeno, više od 100 napada i pritisaka zabeleženo je na aktiviste u proteklih godinu dana. Među njima, sve je više slučajeva pravnih radnji koje se mogu smatrati pritiskom kao što su pokretanje postupka pred sudom, slično ovome koji je pokrenut protiv Uroša Malinovića.