Građani imaju pravo da znaju kako se troše njihove pare

Akcijom „Imam pravo da znam kako vlast troši moje pare“ Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA je obeležio Međunarodni dan „Prava javnosti da zna“ koji se zvanično obeležava u subotu 28. septembra širom sveta.

Tokom akcije na Platou ispred Filozofskog fakulteta građanima je predstavljen unapređeni sajt za kontrolu trošenja novca iz lokalnih budžeta Prati pare.rs. Na sajtu se prati kako lokalne vlasti iz 15 gradova i opština upravljaju budžetom, koliko se novca izdvaja za koje projekte i da li se i kako oni realizuju. Građani su tokom akcije davali predloge koje investicije bi trebalo ispratiti ali su i upoznati sa načinima kako oni sami mogu da se uključe i kontrolišu rad lokalne samouprave.

Analizirajući lokalne budžete veoma je teško zaključiti koliko i prema kojim kriterijumima lokalne vlasti nameravaju da odvoje sredstva za određene investicije što ukazuje na činjenicu da budžetski proces nije dovoljno transparentan zaključak je istraživačkog tima portala Pratipare.rs, koji je do sada ispratio više od 200 investicija u 15 gradova i opština (Beograd, Zaječar, Novi Sad, Valjevo, Čačak, Prijepolje, Leskovac, Niš, Palilula, Zvezdara, Kragujevac, Kraljevo, Prokuplje, Vršac, Užice).

Pare u budžetu su pare građana i zato građani imaju pravo da znaju kako predstavnici vlasti troše ta sredstva. Pravo na informacije je jedno od osnovnih ljudskih prava i građani treba da ga koriste a javne vlasti treba da povećaju transparentnost u radu. Portal Prati pare! pruža mogućnost građanima da kontrolišu trošenje budžeta, da se uključe u budžetske procese i da zahtevaju odgovore od političara” izjavila je Vukosava Crnjanski Šabović, direktorka organizacije CRTA.

Tim Prati pare je izradio i građanske budžete koji lako razumljivim jezikom objašnjavaju na šta će se utrošiti novac iz budžeta. Na sajtu, uz pomoć aplikacije „Od prvog do prvog“ građani mogu da saznaju koliko i na šta odlazi deo njihove plate pod stavkom porezi.

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA je deo globalnog Pokreta za budžetsku transparentnost, odgovornost i participaciju (BTAP) koji okuplja više od 130 organizacija širom sveta.